Od pondělí do Řecka jen s negativním testem. SMS jako potvrzení cestujícím nestačí

Řecko se připravuje na otevření hranic pro turisty.

Cestující do Řecka musí od svátečního pondělí doložit negativní výsledek na COVID-19 starý maximálně 72 hodin. Povinnost se nevztahuje na děti narozené od roku 2011.

Štáb CNN Prima NEWS natáčel přímo na letišti Václava Havla, kde na check-in přepážce potvrzení o negativních testech kontrolují. Pracovníci letiště nepustili na palubu jednu z cestujících, které o výsledku přišla pouze SMS zpráva a neměla potvrzení v e-mailu.

„Na testech jsem byla, dostala jsem SMS s negativním výsledkem, ale bohužel jsem nedostala e-mail. Bez něj mě nemohou vzít na palubu. V SMS je mé jméno, je tam uvedeno, že test je negativní a já myslela, že to bude stačit. Nenapadlo mě, že e-mail je až tak důležitý. Za dovolenou jsem zaplatila 25 290 korun, navíc ještě pojištění a testy,“ popisovala situaci cestující Jitka Gliková.

Na webu ministerstva zahraničí jsou vypsané náležitosti

Podle českého velvyslance v Řecku Jakuba Karfíka je na stránkách ministerstva zahraničí přesně popsáno, co musí potvrzení o negativitě obsahovat. „Lidé se musí prokázat potvrzením, které uvádí, samozřejmě negativní výsledek, ale také jméno a příjmení. Dále číslo cestovního dokladu, se kterým dotyčný cestuje. To vše musí být v angličtině,“ uvádí Karfík.

V tomto případě tedy nemůže SMS být potvrzujícím dokladem, chybí jí totiž další náležitosti. „Zákon navíc vyžaduje potvrzení autorizované laboratoří. Dále musí být uvedena hlavička laboratoře a podpis odpovědného lékaře, který test udělal,“ pokračoval Karfík.

Pokud lidé e-mail neobdrží a na letiště se i přesto vypraví, tak jim české velvyslanectví v Řecku nemůžu nijak pomoci. „V těchto případech nemáme žádné kompetence. Můžeme jenom radit, co vše lidé potřebují. V případě, že cestující pracovníci letiště na palubu nepustí, tak je mi lito, ale není zde nic dalšího možné,“ konstatoval velvyslanec.

Podle statistik v loňském roce navštívilo Řecko více než 400 tisíc Čechů. Letos podle odhadů do Řecka odcestovala asi čtvrtina toho počtu. „Sezona nadále trvá, a to někdy až do října. Přesto do Řecka letos cestuje menší počet lidí,“ dodal Karfík.

Tagy: