Od soboty jsou opět povoleny návštěvy v domovech seniorů. Nutný je negativní test

Senior u okna

Po téměř dvou měsících jsou od soboty znovu povoleny návštěvy v domovech pro seniory a dalších lůžkových zařízeních sociálních služeb. Podmínkou je respirátor a negativní test na COVID-19, nebo doložení toho, že jste v posledních 90 dnech nákazu prodělali. Některá zařízení vyhradila zdravotníka, který vás otestuje. V tom případě je vyšetření hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Jiná vyžadují, abyste si test nechali udělat jinde za úhradu.

Na podzim se podle Asociace poskytovatelů sociálních služeb nakazilo 12 tisíc lidí z domovů pro seniory. Celkem v nich je zhruba 65 tisíc osob. Od poloviny listopadu měly domovy povinnost klienty testovat antigenními testy, od pátku zůstává jen testování zaměstnanců. Test musejí podstoupit jednou za pět dní.

Vrchol epidemie byl v těchto zařízeních kolem poloviny listopadu, kdy bylo nakažených asi pět tisíc seniorů a tři tisíce zaměstnanců. Mnohá zařízení kvůli nedostatku personálu musela povolat dobrovolníky nebo vojáky. V současné době je nemocných asi 3500 klientů a zhruba 2000 zaměstnanců.

Tagy: