Některé domovy seniorů nezvládnou povolené návštěvy, varují odborníci. Není personál

Prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Hořecký.

INTERVIEW 4.12.2020

Po dvou měsících se budou moci senioři v domovech důchodců od soboty konečně setkávat se svými blízkými. Jak bude probíhat testování návštěv, které je podmínkou pro vstup do zařízení? A budou testy k dispozici všude? Na tyto a další otázky odpovídal prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Horecký.

Většina domovů otevře začátkem příštího týdne. „Zařízení jsou povinna na webu zveřejnit za jakých podmínek se za svými blízkými lidé dostanou, zda je otestují oni, nebo se musí otestovat jinde,“ sdělil Jiří Horecký s tím, že sice povolení otevřít domovy návštěvám přišlo s předstihem, upřesněné informace ale až dodatečně. Nemusí tak otevřít všechna zařízení plošně. „Některá to nemusí zvládnout, třeba kvůli nedostatku personálu,“ podotýká Horecký.

Pro vstup do zařízení je pak nutný covid test, ne starší než 48 hodin. „Výjimku mají ti, kteří v posledních 90 dnech prodělali koronavirus a přinesou potvrzení,“ zmiňuje Horecký. Ostatní musí podstoupit antigenní nebo PCR test. Jednotlivým zařízením pak náklady spojené s testováním proplatí ministerstvo.

Některé domovy ale zkrátka nemají dostatek personálu nejen na umožnění návštěv, ale ani na organizaci testování. Zaměstnance totiž tvoří z větší části sociální pracovníci, odborné a specializované sestry jsou v menšině. Testování ale musí provádět právě ony.

„Zařízení má povinnost buď testy provést, nebo zveřejnit, kde se dají udělat. Pokud by si testy osoba blízká hradila sama, antigenní testy vyjdou na 300 až 400 korun, nebo mohou lidé počkat do 18. prosince do plošného testování,“ doplňuje Horecký.

Neobává se ale o dostupnost testů. „Dostupnost antigenních testů je dobrá, všichni dostali testy, aby mohli pravidelně testovat. Čekali jsme i na potvrzení od Všeobecné zdravotní pojišťovny, aby zařízení mohla použít testy původně zamýšlené pro testování personálu i pro návštěvy,“ říká s tím, že na trhu jich je také dostatek.

Jak probíhá testování?

„První, co musí dotyčný udělat, je podepsat čestné prohlášení a uvést rodné číslo, protože musí být dohledatelné, u koho proběhne test. Testuje se pomocí výtěru z nosu, po 15 až 20 minutách se potencionální návštěva dozví výsledek,“ popisuje. Pravděpodobně pak dotyčný bude čekat venku nebo v oddělené místnosti. „Pakliže bude test negativní, podepíše ještě dotazník, zda má či nemá symptomy koronaviru a poté, když budou mít respirátor FFP2, mohou jít na návštěvu,“ doplňuje. Pokud test prokáže opak, informaci není zařízení povinno oznamovat, nemocnému ale nastává povinnost se hlásit k praktickému lékaři. Testy budou všude zdarma.

Po absolvování testů navíc může návštěva přijít za svým příbuzným i dvakrát. „Platnost je dvoudenní, lze to naplánovat tak, že přijde třeba dva dny za sebou,“ vysvětluje. Dotazník se ale opět provádí se vstupem do zařízení, návštěva musí mít opět respirátor.

Antigenní testy ale nejsou stoprocentní. „Spolehlivosti je 70 až 80 procent. Ještě předtím byly pilotně testovány,“ uvádí Horecký. Při dodržení hygienický podmínek a nošení respirátoru ale považuje nastavenou ochranu za dostatečnou.

Je ale ještě otázkou, zda klienti zařízení budou moci na Vánoce domů. „Předpokládali jsme, že nouzový stav skončí 12. prosincem, ale teď vidíme, že bude prodloužen do konce roku. Chceme proto aby vláda zvážila zmírnění opatření, aby klienti mohli opustit zařízení a když se budou vracet by podstoupili antigenní test,“ míní prezident asociace. Dodává však, že se jedná o malé procento lidí. „Polovina seniorů nechodí domů, jedná se o jednotky procent, maximálně deset,“ uzavírá.

Rozhovor Martiny Kuzdasové s Jiřím Horeckým si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: