Pekarová: Od Zemana je urážka vyznamenáním. Ozval se jako potrefená husa

Markéta Pekarová Adamová

PARTIE s prezidentem Milošem Zemanem 1.5.2022

Prezident Miloš Zeman se v nedělní Partii Terezie Tománkové tvrdě opřel do předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09), která je podle něj kvůli výroku, že by opozice měla šoupat nohama, prokletím české politiky. Předsedkyně TOP 09 se v reakci pro CNN Prima NEWS vůči jeho parafrázi ohradila. Urážku od Zemana prý bere jako vyznamenání.

„Zkreslování mých výroků panem Zemanem mě ani nepřekvapuje, ani nemrzí. Takový vždy byl a jiný už nebude. Nicméně za pozornost stojí, co jsem skutečně v souvislosti s tendrem na Dukovany řekla,“ sdělila Pekarová pro CNN Prima NEWS v reakci na Zemanův výrok v nedělní Partii.

Zmíněná citace pochází z rozhovoru pro Právo. „Ještě před rokem bývalý ministr Havlíček usiloval o to, aby v tendru byl i ruský Rosatom. Jemu i všem podobným, kteří nám teď cokoliv vzkazují a radí, doporučuji, aby radši šoupali nohama a mlčeli v koutě,“ připomněla předsedkyně Sněmovny své tvrzení.

„Je tedy evidentní, že pan Zeman se v tom našel a nyní se jako klasická potrefená husa ozval. I on totiž prosazoval, aby Dukovany mohl dostavět Rosatom. To by pro Česko znamenalo závislost na diktatuře válčící a zabíjející nevinné lidi. Od takového člověka je pro mě jakákoli urážka vyznamenáním,“ doplnila předsedkyně TOP 09 v reakci pro CNN Prima NEWS.

Prezident Zeman v nedělní Partii její výrok vztáhnul na celou opozici. „Paní Pekarová kromě jiného proslula výrokem, že opozice má sedět v koutě, šoupat nohama a mlčet, což je přesný protiklad politické demokracie, kde má opozice klíčovou roli a rozhodně nesedí, nešoupá nohama a nemlčí,“ pronesl Zeman v Lánech.

Poté nešel daleko pro ostrá slova. „Pekarová je podle mého prokletím české politiky, ale každá politika si čas od času zaslouží prokletí, abychom se poté radovali, že prokletí zmizelo,“ pokračoval prezident v rozhovoru pro CNN Prima NEWS a dodal, že demokracie znamená „mít právo opozice“.

Tagy: