Experti identifikovali další dvě oběti 11. září. Od útoku na Dvojčata uplynulo dvaadvacet let

Experti potvrdili identifikaci muže a ženy, kteří 11. září 2001 zahynuli během teroristického útoku na Světové obchodní centrum v New Yorku. Jejich jména ale podle agentury AP představitelé města na žádost rodin nezveřejnili. Od události, při které zemřelo téměř 3000 lidí, uplyne v pondělí 22 let.

Muž a žena jsou oběti číslo 1 648 a 1 649. Jejich ostatky byly identifikovány pomocí pokročilého testování DNA. A to včetně nedávno vyvinuté technologie, která se použila k identifikaci pohřešovaných příslušníků amerických služeb a obětí nedávných lesních požárů na havajském ostrově Maui, informoval web Fox News.

ČTĚTE TAKÉ: Hrůzy 11. září minutu po minutě: Co předcházelo tragédii, která změnila celý svět?

„Doufáme, že tyto nové identifikace přinesou rodinám obětí jistou míru útěchy. Pokračující úsilí Úřadu hlavního soudního lékaře potvrzuje neochvějné odhodlání města spojit všechny oběti ze Světového obchodního centra s jejich blízkými,“ uvedl v prohlášení podle Fox News starosta New Yorku Eric Adams.

Agentura AP podotkla, že navzdory pokroku ve forenzní vědě se úsilí o identifikaci obětí z 11. září zpomalilo. Tyto dvě pozitivní identifikace jsou první od září 2021. Hlavní soudní lékař města Jason Graham však uvedl, že úředníci jsou odhodláni splnit slib a určit totožnost všech obětí.

Přes tisíc obětí čeká na ztotožnění

Při útocích v New Yorku zahynulo téměř 3000 lidí, více než tisícovka z nich ale stále nebyla identifikována. Jejich ostatky jsou v současné době uloženy v Národním památníku 11. září, ten vyrostl na místě Světového obchodního centra, na které teroristé zaútočili.

Před 22 lety unesli sebevražední atentátníci čtyři dopravní letadla. Se dvěma z nich narazili do dvou mrakodrapů, „Dvojčat“, kde sídlilo Světové obchodní centrum. Třetí unesený stroj narazil do Pentagonu, sídla amerického ministerstva obrany, a čtvrtý se zřítil v Pensylvánii. Jak napsal server Sky News, všeobecně se uznává, že za útoky stála teroristická skupina al-Káida, kterou vedl Usáma bin Ládin.

PODÍVEJTE SE: Jak se změnilo létání po 11. září?

Tagy: