Odchod Řehákové z postu mluvčí se dal čekat. Pavel ale dělá chybu, shodli se experti

Politolog Jan Kubáček a komentátor webu Martin Schmarcz

360° 2.10.2023

Odchod Markéty Řehákové z pozice mluvčí prezidenta republiky Petra Pavla se dal očekávat. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS se na tom shodli komentátor Martin Schmarcz a politolog Jan Kubáček. Podle nich ale Pavel nedělá dobře, že se obklopuje jen byrokratickým prostředím a lidé, kteří mu pomohli na Hrad, jsou odsouváni.

Markéta Řeháková odchází z pozice mluvčí prezidenta Petra Pavla a podle komentátora Martina Schmarcze nejde o žádné překvapení. „Poté, co byla sesazena z postu ředitelky komunikace, se to všeobecně čekalo. Když vás vyhazují, tak se to často dělá na dvě části,“ řekl Schmarcz v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Že jde o očekávaný krok, tvrdil také politolog Jan Kubáček. „Paní mluvčí Řeháková nebyla nejsilnější ve vystupování za prezidenta Petra Pavla. Bylo to o to viditelnější, že prezident není úplně rétor,“ podotkl Kubáček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trapné lavírování českých politiků. U slovenských voleb porušili nepsaná pravidla, říká expert

Schmarcz zároveň vyjádřil údiv, že z okolí pana prezidenta odcházejí lidé, kteří mu na Hrad pomohli. „Jsou odsouváni a vítězí tam člověk, který přišel zvenčí a později. To mi přijde zvláštní,“ řekl Schmarcz. S tím souhlasil i Kubáček. „Pavel nedělá dobře, že se obklopuje jenom profesionálním byrokratickým prostředím, protože zapomíná, že vzešel z přímé volby a z unikátního, velmi silného, přímého mandátu a že poztrácí ten pro sebe cenný kontakt s republikou,“ popsal politolog.

Podle Schmarcze bude záležet, jestli nového ředitele komunikace vybere politická část úřadu, například poradce Lebeda, anebo jestli bude post obsazovat úřednická část pod vedením paní Vohralíkové. „Velmi důrazně bych doporučoval tu první cestu. Neumím si představit, že byrokratický aparát vybírá tak citlivý post, jakým je tiskový mluvčí. To musí skutečně vybrat ti, kteří mají na starosti politiku, a musí vybrat hlavně člověka, se kterým si pan prezident sedne, protože to jsou dva nejbližší lidé, kteří spolu musí komunikovat velmi nablízko,“ zdůraznil komentátor a dodal, že se musí naučit společně myslet, používat stejná slova a rozumět si i instinktivně.

Tagy:
politika Petr Pavel Pražský hrad Jan Kubáček 360° Martin Schmarcz Markéta Řeháková