Další zemětřesení na Hradě. Řeháková končí už i ve funkci Pavlovy mluvčí

Markéta Řeháková

360° 19.9.2023

Markéta Řeháková končí ve funkci mluvčí prezidenta Petra Pavla, informoval o tom na základě několika zdrojů z Hradu Deník N. Podle jednoho z lidí obeznámených se situací nepodala výpověď, ale konci jejího působení na Pražském hradě předcházela dohoda. Odchod Řehákové přišel jen krátce poté, co opustila funkci ředitelky hradního tiskového odboru.

Hradní kancléřka Jana Vohralíková začátkem září oznámila, že Řeháková končí ve funkci ředitelky hradního tiskového odboru a zůstane pouze jako mluvčí prezidenta. Zdůvodňovala to tehdy množstvím agendy a vysokým pracovním vytížením. Již dříve se však objevovala řada spekulací o napjatých osobních vztazích mezi jednotlivými sekcemi na Pražském hradě. Podle informací Deníku N by nyní jen zhruba měsíc po předchozím personálním zemětřesení měla Řeháková skončit i v pozici Pavlovy mluvčí a z Hradu definitivně odejít.

ČTĚTE TAKÉ: Ztrácí Pavel moc? Šíří se spekulace o vlivu Koláře, Dobrovského a Vohralíkové

„Dneska jsem se tu informaci dozvěděl, Markéta Řeháková by na pozici pokračovat neměla,“ sdělil Deníku N v pondělí jeden z anonymních zdrojů z Hradu. „Informace se k nám donesla dneska, přesné důvody odchodu neznáme,“ doplnil další. „Nepodala přímo výpověď, je to po dohodě,“ vysvětlil další člověk z prezidentova okolí.

Řeháková svůj odchod zatím odmítla komentovat, nicméně ho nepopřela. Jak připomíná Deník N, z veřejného prostoru zmizela již po odvolání z pozice ředitelky tiskového odboru. Prezidenta následně nedoprovázela ani na jeho cestě na summit OSN v New Yorku. „Já jsem přijel z dovolené těsně před cestou, ale pokud vím, Markéta byla také na dovolené a v době, kdy se vyřizovala víza (do Spojených států, pozn. red.), byla ona i s pasem v Indii, takže to technicky nešlo,“ vysvětlil její absenci Pavel v rozhovoru pro deník.

Zároveň potvrdil i zdůvodnění dřívějšího odchodu Řehákové z funkce ředitelky tiskového odboru kvůli množství agendy. „Nebyla nijak odsunuta z pozice tiskové mluvčí. Zastávala funkce šéfky tiskového odboru i tiskové mluvčí a ukázalo se, že to opravdu nejde moc dobře zvládat dohromady, tak jsme se rozhodli udělat to jinak,“ doplnil v rozhovoru z minulého víkendu.

„Sekernice“ Vohralíková?

Podle komentátora MF Dnes Petra Koláře dříve opakovaně o odchod Řehákové usilovala Vohralíková. „Chodila za ní a s úsměvem jí říkala: ‚Markétko, víte, kampak teďka jdu? Já jdu za panem prezidentem domů navrhnout vaše odvolání. Už zase.‘ Řeháková tam zůstala prý sedět úplně zkoprnělá, a když se paní Vohralíková po čase vrátila, tak jí zas říká ‚Markétko, dneska máte hezký den, pan prezident vaši rezignaci nepřijal, ale já to zkusím příště znovu, tak se mějte,“ vylíčil ve vysílání CNN Prima NEWS údajně hustou atmosféru na Hradě.

Vohralíková se podle Koláře „tváří jako roztomilá teta, která se neustále usmívá, ale podle správců je docela sekernice“. V prezidentově okolí navíc podle jeho slov mají lidé strach.

Sama kancléřka se dříve proti zkazkám o napjaté atmosféře a sporech mezi skupinami zaměstnanců kanceláře, nových ředitelů a lidí z Pavlovy kampaně vymezila. Pro CNN Prima NEWS potvrdila, že vztahy nejsou idylické, odmítla však, že by byly „rozbuškové“. Zhruba dva měsíce nato však rozhodla o tom, že Řeháková skončí na pozici ředitelky tiskového odboru. O svoji funkci přišla zároveň s tím i ředitelka kabinetu hlavy státu Linda Jozwiak Kopecká.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kolář drží na Hradě větší moc, než míval Nejedlý. Probíhají tam čistky, tvrdí politolog

Tagy:
prezident tisková mluvčí Petr Pavel Pražský hrad Deník N Jana Vohralíková Markéta Řeháková