Trapné lavírování českých politiků. U slovenských voleb porušili nepsaná pravidla, říká expert

Vládě Petra Fialy, která je v polovině svého funkčního období, důvěřuje pouhá čtvrtina lidí.

Slovensko má volby za sebou. Výsledky jsou překvapením a naše štáby byly po celou noc u toho

Reakce českých ústavních činitelů na výsledky slovenských voleb jsou vlažné kvůli jejich nevhodnému předvolebnímu chování. Uvedl to pro CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček, podle kterého může zasahování některých politiků do předvolební kampaně sousedního státu poškodit vzájemné vztahy. Jiní experti se však zásadního ochlazení vztahů mezi tradičně partnerskými zeměmi neobávají.

Na nevhodnou reakci českých politiků upozornil například bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (SOCDEM). „Český premiér Petr Fiala nedokázal osobně pogratulovat vítězi demokratických voleb na Slovensku. A všichni vysocí ústavní činitelé také nic? To opravdu připravujeme narušení vztahů se Slovenskem, jak avizoval prezident Pavel z New Yorku? Všichni zapomněli na naše společné dějiny?“ napsal na sociální síti X.

ČTĚTE TAKÉ: Vítězný Fico není hloupý, nepožene Slovensko do ruské náruče. Bude jako Meloniová, říká politolog

Za vlažné reakce českých politiků mohou podle Kubáčka především jejich předchozí neuvážené výroky. „Politiky doběhla jejich předchozí vyjádření. Bylo by nejtaktičtější, kdyby maximálně vyjádřili podporu k vysoké volební účasti a řekli, že volební výsledky budou jako dobrý soused plně respektovat,“ řekl politolog pro CNN Prima NEWS.

Čeští politici podle něj porušili nepsané pravidlo. „Vše ostatní si měli odpustit. To do mezistátních a sousedských vztahů naprosto nepatří. Vždy bylo nepsaným zákonem, že se zahraniční volby nekomentují. Není to vhodné ani taktické. Protože když volby dopadnou jinak, dochází přesně k takovému trapnému lavírování,“ sdělil.

Může to podle něj poškodit vzájemné vztahy. „Ač to nikdo neříká, následně se to vždy propisuje do vzájemných mezistátních vztahů. Naši politici si musí uvědomit, že tam nejsou sami za sebe, ale že reprezentují český zájem. A ten je, pokud jde o demokratické politiky, aby vztahy byly co nejvřelejší. Vinu ale nesou kromě vlády i opoziční politici,“ doplnil Kubáček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jaké jsou možné koalice na Slovensku

„O vítězi rozhodly peněženky“

Další experti však podobné obavy nemají. „Výsledky voleb či odlišné názory nemohou nijak zhoršit vzájemné vztahy, alespoň ne ze slovenské strany, jak už předtím říkal Robert Fico v reakci na Pavlova slova,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Martin Schmarcz. Podle něj Slováci rozhodovali o vítězi hlavně prostřednictvím „peněženky“, nikoliv na základě svých sympatií či antipatií k Rusku. „Hysterie některých politiků, kteří tvrdili, že došlo k výhře zla, je podle mě značně přehnaná,“ dodal.

Ke zhoršení česko-slovenských vztahů nedojde ani podle vedoucího Mezinárodního politologického ústavu Masarykovy univerzity Víta Hlouška. „Spolupráce probíhá nejen na úrovni silných výroků nejrůznějších politických představitelů obou zemí,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS s odkazem na ostrá slova prezidenta Petra Pavla před volbami.

„Rozhodně však nepůjde o vřelou spolupráci, vládní špičky si nemusí sednout názorově ani lidsky. Nicméně premiér Petr Fiala již v komentáři k výsledkům voleb naznačil, že je připraven pokračovat v partnerství mezi Českem a Slovenskem. Zásadní ochlazení vztahů se ovšem očekávat nedá,“ dodal.

Po svém pojal povolební reakci starosta městské řásti Řeporyje Pavel Novotný. „Pražské Řeporyje jsou samozřejmě připraveny spolupodílet se na pomoci uprchlíkům ze Slovenské republiky,“ napsal sarkasticky na sociální síti X s tím, že se jedná o „oficiální stanovisko městské části“.

Tagy: