Odešel bojovník za svobodu, zní ze Slovenska. Za Schwarzenberga truchlí i v Rakousku

Karel Schwarzenberg

Laskavý, inspirativní a pro mnohé vzorem. Zemřel Karel Schwarzenberg, Česko truchlí

Smrt exministra zahraničí, čestného předsedy TOP 09 a prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga rezonuje i za našimi hranicemi. Ve velkém jej oceňují zejména Rakušané, kde Schwarzenberg řadu let žil a měl zde kořeny. Stejně tak ale smutní i Slováci, například prezidentka Zuzana Čaputová a místopředseda Národní rady Michal Šimečka. Ten CNN Prima NEWS řekl, že někdejší kancléř prezidenta Václava Havla byl zároveň osobní přítel jeho rodiny.

„Odešel vzácný člověk, který byl bytostný demokrat a humanista, bojovník za svobodu a přítel Slovenska,“ uvedl pro CNN Prima NEWS předseda Progresivního Slovenska a místopředseda tamní Národní rady Michal Šimečka.

Doplnil, že Schwarzenberg byl navíc blízkým přítelem jeho rodiny. „Diskuse s ním byly intelektuálně podnětné, uvažoval do hloubky a vždy v širším historickém a společenském kontextu,“ pokračoval Šimečka. S exministrem zahraničí se navíc radil před eurovolbami v roce 2019 a také před letošními parlamentními.

Smutní také prezidentka Zuzana Čaputová. „Navždy odešel vzácný člověk, demokrat a bojovník za svobodu Karel Schwarzenberg. Vyjadřují upřímnou soustrast rodině, přátelům a všem, kteří si vážili jeho úsilí posunout Česko, ale i Slovensko, co nejblíže k pevným hodnotám demokracie,“ napsala na Facebook slovenská hlava státu.

Na stejné sociální síti vyjádřil čest Schwarzenbergově památce také expremiér Eduard Heger. Jeho stranický kolega z Demokratů a bývalý slovenský ministr obrany Jaroslav Naď na Facebook o Schwarzenbergovi napsal, že byl „mimořádně moudrým, zkušeným a zručným politikem, ale také laskavým a humorným člověkem“.

„Pro mě byl symbolem evropanství a přitom vlastenectví, úcty respektu a oddanosti demokracie. Ztrácíme v něm silného představitele možná starých, ale zdravých principů a progresivního myšlení. Knížete jsem pro Slovensko v těžkých časech roky vnímal jako maják, ke kterému se přikláněl můj hodnotový kompas,“ sdělil CNN Prima NEWS známý slovenský novinář a šéfredaktor webu Aktuality.sk Peter Bárdy.

Navždy odišiel vzácny človek, demokrat a bojovník za slobodu Karel Schwarzenberg. Vyjadrujem úprimnú sústrasť rodine,...

Posted by Zuzana Čaputová on Sunday, November 12, 2023

Ztratili jsme přesvědčeného Evropana, zní z Rakouska

Truchlí také v sousedním Rakousku, kde Schwarzenberg léta žil, spravoval rodinný majetek a nakonec zde i ve vídeňské nemocnici vydechl naposledy. „Jeho smrtí ztrácíme přesvědčeného Evropana a politika, který se stavěl za lidská práva, svobodu a hodnoty Evropské unie,“ uvedl na sociální síti X rakouský kancléř Karl Nehammer.

Podobně reagoval i šéf tamní diplomacie Alexander Schallenberg. „Karel Schwarzenberg byl neochvějným zastáncem demokracie, lidských práv a evropské myšlenky,“ uvedl rakouský ministr zahraničí.

Smutní i jinde. Německý předseda Evropské lidové strany (EPP) Manfred Weber někdejšího prezidentského kandidáta ocenil jako „jednu z vůdčích osobností boje proti komunismu“.

Švédský expremiér Carl Bildt napsal, že Schwarzenberga považoval za „nejmoudřejšího Evropana“, kterého měl to štěstí poznat.

Tagy: