Odešla hvězda filmového plátna Wilkinson. Zářil v Batmanovi či Zamilovaném Shakespearovi

Ve věku 75 let zemřel britský herec Tom Wilkinson, informují světová média. Během své kariéry si zahrál ve více než 130 filmech a televizních seriálech, mezi jeho nejvýznamnější role se řadí postavy ve snímcích Do naha!, Batman začíná, Zamilovaný Shakespeare, Michael Clayton či Grandhotel Budapešť. Díky svým výkonům si vysloužil řadu ocenění, včetně ceny BAFTA nebo nominace na Oscara.

O smrti uznávaného umělce světová média informují s odkazem na prohlášení rodiny. Co přesně bylo příčinou smrti, však neuvedla.

ČTĚTE TAKÉ: Filmová tragédie. V autě našli mrtvou hvězdu Parazita, herec čelil podezření z užívání drog

Jak připomíná web Sky News, Wilkinson se do paměti diváků zapsal zejména svou rolí Geralda Arthura Coopera v komedii Do naha! z roku 1997, která vypráví o skupině propuštěných ocelářů ze Sheffieldu, kteří se začnou věnovat mužskému striptýzu. Za výkon v tomto snímku si vysloužil cenu BAFTA.

Za svou kariéru Wilkinson získal šest nominací na cenu BAFTA a dvě nominace na Oscara za filmy Michael Clayton a V ložnici. Objevil se také ve filmech Grandhotel Budapešť, Dívka s perlovou náušnicí, Batman začíná nebo Zamilovaný Shakespeare. Celkem si zahrál ve více než 130 filmech a televizních seriálech, připomíná web BBC.

Žádná role ani žánr mu nebyl cizí. Fanoušci oceňovali jeho roli v klasice Rozum a cit z roku 1995, stejně jako jeho ztvárnění amerických politických osobností. Za roli Benjamina Franklina v minisérii John Adams z roku 2008 získal cenu Emmy, získal i nominaci na tutéž cenu za ztvárnění otce Johna F. Kennedyho Joea ve filmu Kennedyovi. Zahrál si také prezidenta Lyndona B. Johnsona ve filmu Selma z roku 2014.

Rodák z Yorkshiru vystudoval Královskou akademii dramatických umění, následně jeho cesta vedla k práci u divadla a televize. Svou první velkou roli získal v roce 1986, a to v minisérii První mezi rovnými. Po jeho boku hrála Diana Hardcastleová, Wilkinsonova budoucí životní láska. V roce 1988 se vzali a mají spolu dvě dcery – Alice a Molly. V roli manželů se objevili ve filmu Kennedyovi.

V roce 2005 byl Wilkinson jmenován nositelem Řádu britského impéria (OBE) za zásluhy v oblasti dramatu.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Příhoda s Libuškou a letní kostýmy v zimě. Trávníček se po 50 letech vrátil na zámek z Popelky

Tagy:
Batman Velká Británie smrt hvězda film ocenění Budapešť herec role plátno Britská akademie filmového a televizního umění Zamilovaný Shakespeare Tom Wilkinson Michael Clayton Marigold