Náhlý odchod rockové legendy. Kytarista Jeff Beck ještě nedávno doprovázel Johnnyho Deppa

Hudební scénu zasáhla smutná zpráva. V 78 letech zemřel legendární rockový kytarista Jeff Beck. Informaci o jeho smrti potvrdil umělcův zástupce. Beck do hudebního nebe odešel v úterý 10. ledna poté, co náhle onemocněl bakteriální meningitidou. Známý byl zejména z kapely Yardbirds, s níž se proslavil. Před několika týdny dokončil turné s hercem a hudebníkem Johnnym Deppem.

Hrál s kapelou Yardbirds, následně vedl skupinu Jeff Beck Group a stal se průkopníkem jazz-rocku. Jeff Beck byl legendou ve svém oboru. Jak však potvrdil jeho zástupce, další kytarové vystoupení již nepřipojí. Beck zemřel v úterý poté, co „náhle onemocněl bakteriální meningitidou“, citoval zástupce web The Guardian.

„Jeho rodina žádá o soukromí, zatímco se bude vyrovnávat s touto obrovskou ztrátou,“ dodal. Legendárnímu kytaristovi, který byl znám tím, že si nechal prsty a palce na rukách pojistit na zhruba 190 milionů korun, bylo 78 let.

Beck byl často označován za jednoho z nejlepších kytaristů všech dob a byl znám jako nadšený inovátor. Byl průkopníkem jazz-rocku, experimentoval s efekty a během své kariéry připravil půdu pro těžší subžánry, jako je psych rock a heavy metal. Byl osminásobným držitelem Grammy, držitelem ceny Ivora Novella za mimořádný přínos britské hudbě a byl uveden do rock'n'rollové síně slávy jako sólový umělec i jako člen skupiny Yardbirds.

V posledních letech spolupracoval a vystupoval mimo jiné i s hercem a hudebníkem Johnnym Deppem. Loni v létě společně vydali album s názvem 18, po němž následovalo celosvětové turné, v rámci něhož loni v červenci odehráli i společný koncert v Praze. Šňůra trvala takřka do konce roku 2022 a šlo zřejmě o poslední Beckovy koncerty v životě.

První kytaru získal podvodem

Beck se narodil jako Geoffrey Beck v roce 1944 ve Wallingtonu v jižním Londýně. V dětství zpíval v kostelním sboru, jako teenager začal hrát na kytaru. Svůj první hudební nástroj získal poté, co se pokusil podvést obchod s hudebninami v rámci splátkového prodeje.

„Byl tam jeden chlápek, nebyl dost starý na to, aby byl můj táta, ale nabídl se, že mi bude dělat ručitele. Řekl: ‚Řeknu jim, že jsem tvůj nevlastní otec,‘“ vzpomínal v roce 2016 pro list New Statesman. „Do měsíce jim došlo, že se mnou nemá vůbec nic společného, a kytaru mi sebrali. Táta šel za nimi a vysvětlil jim, že si ji nemůžeme dovolit – tak mi odpustili zbytek splátek a kytaru jsem dostal,“ dodal Beck.

Po krátkém studiu na umělecké škole v Londýně začal Beck hrát se skupinou Screaming Lord Sutch. Ačkoli v té době již byli Yardbirds úspěšní, během Beckova krátkého působení ve skupině měli mnoho ze svých největších hitů, včetně alba Yardbirds z roku 1966 – jediného alba skupiny, které vyšlo ve Velké Británii – a singlu Shapes of Things.

Kariéru ohrozila nehoda

Ve skupině Yardbirds působil Beck pouhých 20 měsíců. Od kapely odešel po americkém turné, a to zejména kvůli napětí, které na něm vzniklo. V roce 1968 vydal Beck debutové sólové album Truth, které čerpalo z blues a hard rocku a tvořilo verzi heavy metalu. O tři roky později vydal se skupinou Jeff Beck Group album Beck-Ola. Kariéru však ohrozila autonehoda, při níž utrpěl zranění hlavy.

Jakmile se s frakturou lebky v roce 1970 zotavil, znovu nechal vzniknout Jeff Beck Group a vydal dvě desky – Rough and Ready z roku 1971 a Jeff Beck Group z roku 1972 – na nichž se projevily jeho první náběhy k jazzovému fusion zvuku, kterým se později proslavil. Jeho platinovým albem se stalo Blow By Blow. Beck v experimentování pokračoval po celá 70. léta a v roce 1976 vydal další platinové album jazzové fúze: Wired.

Tagy: