Počasí zhatilo plány: Start rakety Falcon 9 a lodi Crew Dragon se opět posouvá

Start rakety Falcon 9 a lodi Crew Dragon se kvůli špatnému počasí opět posouvá. Muskův Space X pošle NASA k Mezinárodní vesmírné stanici ISS až v noci z neděle na pondělí.

Původně byl start plánován na sobotní noc, ale Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) oznámil, že prudký vítr na floridském Kennedyho vesmírném středisku, místě startu, je přiměl posunout svůj finální čas startu na pondělí v 1:27 našeho času, uvedla americká CNN.

Tato zpráva přišla krátce poté, co generální ředitel SpaceX Elon Musk prozradil, že několik dní trpěl horečkou a kašlem. Zda mu bude moci přímo z velína Kennedyho vesmírného střediska přihlížet i Musk, není jasné. V pátek totiž podnikatel oznámil, že si nechal udělat čtyři testy na koronavirus, přičemž dvakrát byl jeho výsledek pozitivní a dvakrát negativní.

Ke třem astronautům NASA – Michaelu Hopkinsovi, Victoru Gloverovi a Shannon Walkerové – se připojí Soichi Noguchi, astronaut z japonské vesmírné agentury JAXA. Na rozdíl od testovacích pilotů tato čtveřice zůstane na ISS pět až šest měsíců. Na jaře by je měli nahradit další čtyři astronauti, kteří se mají do vesmíru opět vydat v lodi společnosti SpaceX.

„Cítíme, že se jedná o spojení s vámi všemi. Doufáme, že vám to vykouzlí úsměv na tváři,“ uvedl astronaut Michael Hopkins během nedávné tiskové konference.

To, zda vystartují v avizovaný čas, bude také záviset na počasí. Pravděpodobnost příznivých podmínek v neděli se však zdá být ještě nižší než v sobotu. Poslední předpověď ukázala, že v sobotu byla 70% šance na dobré podmínky, ale v neděli klesla na 60 %.

Další záložní startovací den je naplánován na středu 18. listopadu.

Po skončení programu raketoplánů museli Američané využívat služeb ruských lodí a do vesmíru létat z ruského kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu. Letos odstartovala z území Spojených států kosmická loď s lidskou posádkou poprvé po devíti letech. Plavidlo Crew Dragon i nosnou raketu Falcon 9 přitom vyvinula soukromá společnost SpaceX. Podle agentury AP zaplatila NASA za jedno místo v lodi startující z Kazachstánu naposledy 90 milionů dolarů, tedy přes dvě miliardy Kč.

Tagy: