Odpůrci očkování hledají způsoby, jak obejít restrikce. Za nákazu jsou ochotní platit

Kšety s covidem

Do kina ani restaurace se dnes bez očkování nebo dokladu o prodělané nemoci legálně nedostanete. Lidé tak neustále vymýšlejí nové způsoby, jak restrikce obejít. Někteří shánějí falešné certifikáty, jiní zas člověka, který by je nakazil. Za takové jednání však může hrozit pokuta nebo vězení.

Internetem se množí inzeráty, pomocí kterých lidé poptávají nakažení koronavirem. Někteří jsou za nemoc ochotní i zaplatit. Status nakaženého totiž vnímají jako osvobození od aktuálních restrikcí. „Když mi někdo v mé blízkosti řekne, že byl v kontaktu s nakaženým, tak si říkám fajn, třeba to taky konečně chytnu,“ řekla ve vysílání CNN Prima NEWS odpůrkyně očkování, která by však za nákazu nezaplatila.

Nechat se dobrovolně nakazit ovšem může být nebezpečné. „Nikdo nedokáže odhadnout, jak vážný bude mít covid průběh. Očkujte se, výrazně tím snížíme riziko nákazy a téměř eliminujete šanci na vážný průběh onemocnění,“ vyjádřil se k situaci kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek.

Covidovým podnikatelům by se navíc jejích jednání mohlo vymstít. Úmyslné šíření nákazy je totiž nelegální. „Za trestný čin šíření nakažlivé choroby, zejména pokud by se jednalo o úmysl, je možno uložit trest odnětí svobody,“ okomentoval případy odborník na zdravotnické právo Ondřej Dostál.

Tagy: