Odpusť mi, že jsem tě nemohl bránit. O smrti ženy a dětí se Serhij dozvěděl z Twitteru

Nepředstavitelná muka prožívá Serhij Perebyjnis, 43letý manžel a otec. Kvůli péči o svou nemocnou matku odjel na východ Ukrajiny. Manželku Taťánu, devítiletou dceru Alisu a osmnáctiletého syna Mykytu nechal doma v Irpini. Všichni zahynuli během snahy z města utéct, zasáhlo je ruské bombardování. O tragédii se dozvěděl z Twitteru.

Poslední rozhovor manželů, kteří se vzali před 23 lety, budou Serhijovi znít v hlavě do konce života. Jen den před tragédií se Taťáně do telefonu omlouval, že není s ní a jejich dětmi. „Odpusť mi, že jsem tě nemohl bránit. Snažil jsem se postarat o jednoho člověka, to však neznamená, že tě nemohu ochránit,“ svěřil se manželce.

Ta mu láskyplně odpověděla: „Neboj se, já to zvládnu.“ První dny války se manželka s dětmi ukrývaly ve sklepě. Jak se Serhij svěřil, jeho osmnáctiletý syn během dne spal, aby v noci mohl na svou matky a mladší sestru dohlížet. „Můj syn byl ve velkém stresu,“ uvedl v rozhovoru pro New York Times.

CRIMES AGAINST HUMANITY In Irpin, a small city just near Kyiv in the Ukraine a russian force fired mortar shells last...

Posted by Diana Schipper on Tuesday, March 8, 2022

S opuštěním domova Taťána dlouho váhala kvůli své nemocné matce, která trpí Alzheimerovou chorobou. Nakonec se rozhodla svou rodinu z města dostat v sobotu – v den, kdy se svým manželem mluvila naposledy. Když však na cestě uviděla ruský tank, čas útěku přehodnotila.

Na cestu se vydali znovu 6. března, tedy o den později. V minivanu se Taťána se svými dětmi, matkou, nevlastním otcem a dvěma psy snažili dostat co nejdál, trasu jim však zkomplikoval zničený most. Vystoupili, vzali to nejpotřebnější a dali se na útěk. Jenže ruská armáda v té chvíli začala město ostřelovat. Během chvíle se čtyřčlenná rodina rozpadla, píše web New York Post.

Taťánu, Alinu a Mykytu zasáhla jedna ze střel, na místě zemřeli. Spolu s nimi zahynul 26letý církevní dobrovolník Anatolij Berežnyj, který se do města vydal, aby pomohl své církvi s evakuací civilistů. Stejně tak zahynuli oba psi, které rodina nesla v přepravce. Taťánina maminka s nevlastním otcem šli za rodinou s odstupem a střela je nezasáhla.

Serhij se snažil svou rodinu sledovat přes mobilní aplikaci, v neděli si však všiml, že je něco špatně. Zjistil, že signál vede do kyjevské nemocnice. Když se snažil rodině dovolat, nikdo telefon nezvedal. Následně na Twitteru uviděl jeden ze snímků dokumentujících bombardování v Irpini. „Viděl jsem zavazadla. Hned jsem je poznal,“ doplnil zničený muž.

Aby se Serhij dostal do Kyjeva, musel odletět do Ruska a překročil hranice s Polskem. Ruská stráž ho nechala projít poté, co mu hrozila zatčením.

„Celá má rodina zahynula při tom, čemu vy říkáte speciální operace a my válka. Můžete si se mnou dělat, co chcete. Už nemám co ztratit,“ odvětil jim Serhij. Ztratil lásku ze střední školy a milované děti. Nyní doufá, že se o příběhu jeho rodiny dozví celý svět. „Každý by měl vědět, co se tu děje,“ dodal.

Tagy: