Ostrá slova Zelenského: Potrestáme každého ha*zla, který střílí naše lidi. Neodpustíme

Volodymyr Zelenskyj při projevu 7. března

Zelenskyj ke dni odpuštění

Slyšeli jsme sliby o humanitárních koridorech, ale žádné nejsou, odsoudil přístup ruských jednotek prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj. A pro ostrá slova nešel daleko. Ve svém nejnovějším proslovu slíbil, že potrestá každého „ha*zla“, který páchá podobná zvěrstva, jako je střílení na civilisty. Připomněl také, že je vděčný za každého Ukrajince, který brání zemi.

„Jsem vděčný za každého Ukrajince, který brání naše města. Dokonce, i když jsou v obležení. Ale také vím, že jsou uvnitř lidé, kteří se opravdu potřebují dostat pryč. Nemohou tam zůstat. A slyšeli jsme sliby o humanitárních koridorech. Ale žádné nejsou. Místo humanitárních umí (Rusové) jen ty krvavé,“ uvedl ukrajinský prezident. Ruská armáda zároveň v pondělí znovu slíbila, že zastaví palbu a otevře humanitární koridory.

Zelenskyj v proslovu připomněl tragédii, při které byla ve městě Irpiň zabita ukrajinská rodina, což dokládají i drastické fotografie. „Muž, žena a dvě děti, přímo na silnici. Jako na střelnici. Přitom se jen snažili dostat se z města, utéct. Celá rodina. Kolik takových rodin na Ukrajině zemřelo,“ přemítal nevěřícně.

Nikdy neodpustíme

V Irpini totiž ruští vojáci měli stříleli po civilistech utíkajících z města. Lidé se z tohoto předměstí Kyjeva snaží dostat do ukrajinské metropole. Takové činy podle Zelenského Ukrajinci ruským jednotkám nikdy neodpustí. „Nikdy nezapomeneme. Potrestáme každého, kdo v této válce páchá zvěrstva. Na naší půdě. Najdeme každého ha*zla, který střílí na naše města a naše lidi. Který bombarduje naši zemi a posílá na ni rakety. Který dává rozkazy ke stisknutí tlačítka start. Na světě nenajdete klidné místo kromě hrobu,“ podotkl rázně.

Projev paradoxně zazněl v den známý jako neděle odpuštění. Během ní se podle tradice pravoslavné církve lidé navzájem prosí o prominutí svých prohřešků. „Neodpustíme ostřelování domů. Neodpustíme raketu, kterou naše protivzdušná obrana sestřelila. A ani těch více než pět set dalších podobných raket, které zasáhly naši zemi, naše lidi, naše děti,“ pokračoval ukrajinský prezident.

„Neodpustíme ty stovky a stovky obětí, tisíce a tisíce utrpení. Ani Bůh neodpustí. Ne dnes. Ani zítra. Nikdy,“ dodal. Dělostřelecké a raketové útoky ruské armády s každým dalším dnem sílí – v Charkově zasáhla artilerie tamější televizní věž i některé obytné čtvrti. Ve městě došlo také k několika přestřelkám mezi ukrajinskými obránci a ruskými výsadkáři. I přes raketové salvy se ale Rusům podle Spojených států příliš nedaří. Vývoj invaze CNN Prima NEWS nepřetržitě sleduje.

Tagy:
válka rodina Ukrajina USA Kyjev Charkov Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace Irpiň