Havlíček v Partii: Restaurace a obchody zavřít nechceme, ale výrazně omezíme shromažďování

Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček

PARTIE Terezie Tománkové 11.10.2020

Stojíme před hrozbou zavření ekonomiky. Vláda od nedělního rána jedná o dalších protiepidemických opatřeních. Ve hře je i lockdown, který si ale nikdo nepřeje. „Cílem je eliminovat shromažďování. Naší ambicí je, aby nenastalo zavírání obchodů jako na jaře,“ řekl ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) v nedělní Partii Terezie Tománkové na televizní stanici CNN Prima NEWS.

My od rána jednáme. Budeme postupovat podle počtu mrtvých, případný lockdown nebude ze dne na den.

Podle předsedy Lidovců Mariana Jurečky plošné uzavření ekonomiky ani není dlouhodobým řešením. „Co budeme dělat za měsíc?“ ptal se ministra Havlíčka v Partii Terezie Tománkové. „My od rána jednáme. Budeme postupovat podle počtu mrtvých, případný lockdown nebude ze dne na den. Na jaře to bylo specifické, blížil se víkend a my to museli vyhlásit. Vyplatilo se to, protože máme málo mrtvých,“ hájil jarní opatření Karel Havlíček.

„Jednali jsme s premiérem v pátek. Je pro nás velmi důležité, že s námi vláda další kroky sdílí. Nechceme, aby se stupňovala panika. V zemích na západ od nás mají jasně definované možné scénáře. Jak z hlediska těžkých stavů, tak z hlediska kapacity lůžek. Chybí mi větší důraz na to, aby vláda řekla, na základě jakých dat ta opatření přijímá. Lidé si z toho nebudou dělat srandu,“ řekl Marian Jurečka.

Prouza: Odpusťte firmám odvody

Hostem Partie byl také prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Podle něho je důležité, aby vláda na rozdíl od jara reagovala rychle a odpustila firmám daně a sociální odvody. „Vláda musí obnovit důvěru lidí. Ukazuje se, že na rozdíl od jara lidé vládě nevěří,“ řekl. Pak teprve má smysl se bavit o opatřeních. „Je třeba, aby vláda řekla, že peníze, které firmy mají, jim zůstanou. Budu rád, pokud se nepůjde stejnou byrokratickou cestou jako na jaře,“ řekl Prouza.

Podle něho by také mělo jasně zaznít, jak to bude s programem Antivirus a s kurzarbeitem, jestli se přiblíží německému modelu, který funguje. „Jinak se lidé uzavřou do sebe a nebudou utrácet,“ dodal. „Oni byli jedni z prvních, kteří tlačili na uvolnění opatření. Já mu to nevyčítám, že hájil své zájmy, ale ať teď nedělá chytrého,“ odmítl Prouzovu kritiku Havlíček.

Podle ministra průmyslu a dopravy jsou některé podpůrné programy připraveny, o dalších se jedná. „Kultura – program připraven. Sport – program připraven, Sedačkovné (BUS) – miliarda, veletrhy – 700 milionů korun. V pátek jsme ještě rozjeli specifickou podporu pro hotely, restaurace a cestovní kanceláře,“ řekl. „Já kdybych byl živnostníkem, tak vlastně vůbec nevím, co mě čeká. Řekněte lidem konkrétně, co jim nabízíte. Ti podnikatelé mi říkají, že jsou na nule, musíte konkrétně říci, co jim dáte,“ vyčetl Jurečka Havlíčkovi přílišnou obecnost zmiňovaných programů.

Tagy: