Dufek si za slovy o krachujících hospodách stojí. Na pivo jsem nikdy nechodil, řekl

Bohumír Dufek v Partii

Dufek si za slovy o krachu hospod stojí. Stárek: Nejvíce postižený obor jste poslat do bankrotu

Za svými slovy o krachujících restauracích si předseda Asociace samostatných odborů ČR Bohumír Dufek stojí. V nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS prohlásil, že pokud ho hospodští neobslouží, nevadí mu to. Na pivo prý nikdy nechodil.

Na sociálních sítích vznikla výzva, aby restaurace a hospody neobsloužily Dufka, pokud někam zavítá. Odborář řekl, že mu taková výzva nevadí. „Na pivo do restaurací a hospod jsem nikdy nechodil,“ prohlásil.

Tvrdí, že jeho slova pro CNN Prima NEWS o hospodách někteří komentátoři překroutili. „Ať si každý přečte ten rozhovor. Spousta výroků je zkreslených,“ vzkázal Dufek. Rozhovor si můžete přečíst na webu CNN Prima NEWS.

„Je to nejvíce postižený obor, který jste poslal do bankrotu,“ oponoval Dufkovi v Partii prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

Dufek si to nenechal líbit. „Nevím, proč mě osočujete, že jsem poslal 50 firem do bankrotu. Řekl jsem, že přeju všem podnikatelům, aby si sáhli na dotace a zvládli to,“ rozčílil se Dufek.

„Je důležité, abyste se vyjadřoval k věcem, kterým rozumíte. V oblasti pohostinství to asi vaše parketa není. Jestliže řeknete, že jídlo má stát sto korun, nebo že mají zkrachovat ti, kteří zvonili klíči na náměstích, protože chtěli tržní hospodářství, tak je velmi těžké s tímto debatovat,“ reagoval Stárek, na což mu Dufek odpověděl, že nic takového neřekl.

Dufek: 40 tisíc hospod nepotřebujeme

Dufek v původním rozhovoru pro CNN Prima NEWS řekl, že restaurací a hospod je moc, takže jich klidně polovina může zkrachovat. Podle něj není třeba, aby v Česku bylo až 40 tisíc stravovacích zařízení. Naopak považuje za žádoucí, že se OSVČ nebo lidé z oblasti služeb přihlásí na pracovní úřady, projdou rekvalifikací na jinou práci a zapojí se do pracovního procesu třeba jako svářeči. Že by za krizi mohl stát, Dufek odmítá.

„Nechápu, proč bychom měli mít 40 tisíc hospod, když jsou to ve většině případů jen putyky, kde se nalévá alkohol. Jinak já jim to přeji, ale myslím si, že to není rozumné. Možná se budeme divit, a až skončí tato fáze uzavřené společnosti, tak zjistíme, že restaurací potřebujeme jen polovinu,“ prohlásil Dufek. Za svůj výrok sklidil velkou vlnu kritiky.

Asociace samostatných odborů, kterou Bohumír Dufek zastupuje, je druhou největší odborovou centrálou v České republice, vznikla v červenci 1995. Sdružuje především technické a zemědělské svazy a celkově má na 200 tisíc členů.

Tagy:
pivo restaurace CNN Prima NEWS opatření Partie hospoda Terezie Tománková odbory Partie Terezie Tománkové hospody Česko koronavirus Bohumír Dufek odborář Asociace samostatných odborů České republiky Asociace hotelů a restaurací České republiky