Ohnivé peklo v Londýně. Na letišti shořelo přes tisíc aut, mezi nimi i drahá limuzína

Plameny, které v noci z úterý na středu zachvátily několikapatrové parkoviště na londýnském letišti Luton, způsobily obrovské majetkové ztráty. Z více než tisícovky aut, které sem cestující odstavili, se staly vraky. Kvůli incidentu došlo i na rušení stovky letů. Zranilo se pět hasičů a jedna zaměstnankyně.

Žár na parkovišti letiště Luton podle CNN zdevastoval až 1 500 aut. Horní patro budovy se kvůli požáru zřítilo, což způsobilo další škody.

ČTĚTE DÁL: Velký požár domu na Jablonecku. Tři lidé utrpěli zranění, na místě zasahovalo 16 jednotek

Cestující, kteří si auto nechali na zasaženém místě, událost silně prožívali. „Jeli jsme si na Island odpočinout, ale místo toho nemůžeme spát, jak se bojíme o naše auto,” řekla žena britskému webu The Sun. Další zákazník parkoviště o svém Ford Custom prohlásil: „Moje malá holčička je na parkovišti a má v očích slzy.“ Mezi zničená auta patří i nový Mercedes v hodnotě 48 000 liber (cca 1 364 290 českých korun), upozornil britský Daily Mail.

Požár, který trval od úterní deváté večerní až do středečního rána, ovlivnil až 25 000 pasažérů a zapříčinil 140 zrušených letů. Ti, kteří už seděli v letadlech a čekali na vzlet, si museli vystoupit. Všechny lety byly přesunuty na letiště Stansted, Birmingham nebo East Midlands. Několik pasažérů nevědělo, jestli mohou počítat s náhradními lety, a tak na místě vznikal chaos. Letiště později oznámilo: „Rozhodli jsme se zrušit všechny lety až do středeční třetí hodiny,“ uvádí britský web The Sun.

Cestující s auty na parkovišti podle BBC buď odjeli veřejnou dopravou, nebo uvízli na letišti na noc. Místní hotely byly však plně obsazené, a tak se poškození neměli kde ubytovat.

Čtyři hasiči utrpěli mírná zranění kvůli vdechnutí kouře a skončili v nemocnici. Další člen zasahující jednotky byl po lehkém poranění ošetřen na místě. Hospitalizovaná byla i zaměstnankyně letiště s dýchacími potížemi.

Na parkovišti v jednu chvíli bylo až sto místních hasičů, tvrdí Andrew Hopkinson, vedoucí místního požárního sboru. Ten zasahoval společně s hasiči z letiště a požár se jim podařilo uhasit až v 3:57 středečního rána.

K incidentu došlo kvůli vzplanutí dieselového auta, domnívá se Hopkinson. Plameny se poté rozšířily přes celé patro. Parkoviště údajně nemělo žádné požární postřikovače, které by zkázu zastavily.

Mohlo by vás zajímat, že v podobný čas hořelo i v Česku.

Tagy: