Úkryt před nacisty i inspirace pro Bonda. Londýn zpřístupní supertajné tunely

Velká Británie odkryje jeden z největších klenotů své historie. V Londýně se rozhodli zrekonstruovat a v podobě moderního muzea otevřít tajné tunely pod londýnským metrem. Komplex v minulosti sloužil jako vojenský kryt, plnil potřeby vlády i tajné služby. Muzeum by se mohlo otevřít v roce 2027, napsal web americké televize CNN.

V centru Londýna se nachází čtvrť Holborn a v ní stanice metra Chancery Lane. Ještě o 40 metrů hlouběji se rozkládá podzemní komplex, o němž dlouhé roky neměl nikdo ani ponětí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kde mají v podzemí barokní lustry a kde leží nejhlubší stanice světa?

Britové během druhé světové války začali pod stanicí Chancery Lane hloubit tunely, které původně sloužily jako kryt, když britskou metropoli bombardovalo nacistické Německo. Tehdy to bylo naposledy, co byl komplex veřejně přístupný, napsala americká CNN.

Bondovské tunely

Rozlehlé prostory následně dostaly nálepku „tajné“ a přešly pod správu tamější vlády. V tunelech například sídlila odnož MI6, britské ústřední zpravodajské služby. Místo se stalo inspirací i pro romány s Jamesem Bondem.

Když skončila druhá světová válka, Velká Británie plynule vplula do studené války a podzemí pod Chancery Lane znovu sloužilo vládním účelům. Tentokrát v komplexu vyrostla telefonní ústředna. Její součástí byla i takzvaná horká linka, tedy přímé spojení s vůdci Sovětského svazu i Spojených států.

„V ústředně se nacházela hustá síť pěti tisíc kabelů a rušná skupina dvou set pracovníků obsluhujících telefonní linky,“ napsala CNN.

V průběhu let už nesloužil podzemní komplex jen praktickým vládním účelům, postupem času se proměnil na sídlo luxusu. V osmdesátých letech minulého století tunely spravovala společnost British Telecom (dnes BT Group).

To v praxi znamenalo, že na místě vznikl nejhlouběji položený bar na světě, kam se chodili rozptylovat vládní zaměstnanci. Na místě byla herna s kulečníkovými stoly nebo akvárium s tropickými rybami.

S rozvojem moderních technologií už pro telefonní středisko nebylo využití. Angus Murray, generální ředitel společnosti The London Tunnels, chce proto nyní komplex po několika dekádách znovu ukázat veřejnosti.

A to prostřednictvím interaktivního muzea, které by návštěvníkům ukázalo bohatou historii komplexu. Rekonstrukce, do níž se zapojí špičkoví architekti, má vyjít v přepočtu na více než šest miliard korun. Pokud projekt projde schvalovacím procesem, mohly by se podzemní tunely otevřít veřejnosti v roce 2027.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Extrémní záplavy v New Yorku

Tagy: