Unikátní operace srdce. Lékaři z Ústí zavedli pacientce novou chlopeň přes tříslo

Žena při chirurgické operaci.

Unikátní operace srdce

Unikátní operaci provedli ve čtvrtek lékaři v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. K srdci pacientky se nedostávali přes hrudník, ale přes tříslo, a právě tudy jí zavedli novou chlopeň. Pokud půjde všechno podle plánu, už o víkendu by žena mohla být z nemocnice doma.

Výjimečnou operaci 81leté pacientky přenášel tým profesora Pavla Červinky živě do auly ústecké univerzity, kde ji sledovaly desítky lékařů. Seniorka z Chomutovska v minulosti podstoupila výměnu srdeční chlopně, ta se ale opotřebila a začala se zužovat.

„Zvolili jsme úplně netradiční přístup, kdy chlopeň, což se prakticky nedělá, zavedeme přes dolní dutou žílu, dovedeme ji do pravé srdeční předsíně a potom propíchneme septu a po takové kolejničce se ji pokusíme navést úplně z druhé strany,“ vysvětlil Pavel Červinka, přednosta Kardiologické kliniky Masarykovy nemocnice v Ústí.

Žena poslední dva roky pociťovala silnou dušnost a nebyla schopna běžného života. Stará nefunkční chlopeň teď nově poslouží jako kotva pro novou. „Těch výkonů se celosvětově provádí pouze pár na specializovaných centrech, protože zvládnout tu techniku je poměrně náročné,“ uvedl dále Červinka. Po dvou hodinách a konci operaci budí pacientku z narkózy.

Pozor na kouření

„Vyplázněte na nás jazyk, výborně. Máte to za sebou, ten zákrok,“ informovali lékaři pacientku. Další den se už může postavit na nohy a chodit. „Plánujeme, že když nebude žádná komplikace, v sobotu nebo nejpozději během víkendu, by šla domů,“ slíbil přednosta.

Až 90 procent případů problémů se srdcem může u lidí způsobit špatná životospráva. „Když si představíte vodovodní potrubí, že se zanáší vodním kamenem, něco takového se děje v srdíčku, na to má celou řadu rizikových faktorů – kouření, vysoký cholesterol, cukrovka, vysoký tlak,“ upozornil. Lidé by se tak o své srdce měli starat, tedy pravidelně sportovat, nekouřit a vyvarovat se sladkému jídlu.

Tagy: