Prymula: Je to trápení dětí, ale ve školách bych opatření nerozvolňoval

Roman Prymula

Prymula by žádná z proticovidových opatření nerozvolňoval

Epidemiolog Roman Prymula by proticovidová opatření nerozvolňoval. Řekl to v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS. Zároveň nesouhlasí se slovy evolučního biologa Jaroslava Flegra, že by v Česku mělo dojít k dalšímu lockdownu.

Počet nakažených v České republice stoupá. Laboratoře za úterý odhalily 1 108 pozitivních případů, což bylo nejvíce od poloviny května. „Vývoj je očekávatelný, ale ne dobrý. Vidíme skokové navýšení, dostáváme se do epidemické fáze, ale zátěž v nemocnicích není vysoká,“ řekl Prymula ve vysílání CNN Prima NEWS.

Příklady hospitalizovaných seniorů, kteří přitom podstoupili druhou dávku vakcíny, podle bývalého ministra zdravotnictví ukazují, že je nutné postupně seniory přeočkovat třetí dávkou.

Druhou dávkou vakcíny je v Česku naočkováno zhruba šest milionů lidí, což je přibližně 55 procent všech obyvatel. ČR v tomto ohledu patří spíše k podprůměru ve srovnání se zeměmi Evropské unie.

400 tisíc seniorů bez vakcíny

Podle průzkumů se kolem 20 procent Čechů očkovat nehodlá a 10 procent stále váhá. Mnoho odborníků také upozorňuje na to, že bez vakcíny je stále kolem 400 tisíc lidí nad 60 let.

Prymula by se však ohledně vakcíny zaměřoval i na věkovou skupinu mezi 16 až 40 lety. Ta sice není riziková, ale může být potenciálním šiřitelem viru. Opatření by nerozvolňoval ani ve školách. Žáci v současnosti musí nosit chirurgické roušky ve společných prostorách, ve třídách už dýchací cesty mít zakryté nemusí.

„Je to trápení dětí, ale dochází ke vcelku masivnímu šíření ze škol dál do domácností, opatření bych nerozvolňoval. Každá vlna trvá maximálně měsíc nebo měsíc a půl. Brzy se situace stabilizuje. K dalšímu lockdownu prakticky nemůže dojít. Nehrozí nám, že by přetékala kapacita v nemocnicích,“ uvedl Prymula.

Současná opatření nevnímá jako nijak zvlášť dramatická a systém podle něj funguje. Nevyloučil však zpřísnění restrikcí ve více postižených regionech. „V takových případech by mohly být omezovány například barové aktivity či soukromé večírky,“ dodal.

Tagy: