Foldyna: Okamura dal Fialovi slovně na holou. Nová vláda jen kritizuje, na lidi kašle

Jaroslav Foldyna

Foldyna kritizuje pětikoalici

Poslanec Jaroslav Foldyna se ostře pustil do poslanců z koalic Spolu a PirSTAN za to, že odmítli zařazení návrhů zákonů o zavedení nulové DPH na energie do programu středeční mimořádné schůze Sněmovny. „Pětikoalice nepředstavila nic a těší se na Vánoce. Vzkázala lidem, že odchází na dovolenou a děj se vůle Ježíšova,“ řekl Foldyna v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný označil středeční chování poslanců z ANO a SPD ve Sněmovně za populismus a demagogii.

Hnutí ANO se ve středu nepodařilo prosadit ve Sněmovně debatu o třech návrzích zákonů dosluhující vlády premiéra Andreje Babiše (ANO), které reagují na rostoucí ceny energií. Po třech hodinách projevů řečníků s přednostním právem strany nastupující vládní koalice neumožnily schválení programu mimořádné schůze.

Během jednání na půdě Sněmovny panovala vyhrocená atmosféra. V jednu chvíli se obzvlášť ostře pustil šéf SPD Tomio Okamura do předsedy budoucí vlády Petra Fialy (ODS).

„Řekněte těm lidem, kdy vyřešíte to zdražení. Lidé nemají před Vánoci peníze. Odpovězte teď a tady na otázky, které všechny zajímají. Nebuďte srab a pojďte za mikrofon. Lidé potřebují od nového premiéra jasnou radu, nemají peníze jako vy,“ pokřikoval Okamura.

Jeho vystoupení pak v pořadu 360° hájil jeho spolustraník Jaroslav Foldyna. „Okamura dal Fialovi slovně na holou, byl několikrát přerušen potleskem. Pětikoalice nepředstavila nic a těší se na Vánoce. Jen kritizuje, na lidi kašle a vzkázala jim, že odchází na dovolenou a děj se vůle Ježíšova,“ řekl Foldyna.

Ke kritice pětikoalice se připojil i poslanec Martin Kolovratník (ANO). „Občan dostal špatný vzkaz od nastupující koalice. Dnes jsme mohli toto téma otevřít a formou pozměňovacích návrhů najít řešení. Nemuselo být ideální, ale mohlo být dnes,“ sdělil.

Výborný: Vaše slova mají mást veřejnost

Podle Marka Výborného by ale vedení desetihodinové debaty na půdě Sněmovny o energiích českým rodinám nijak nepomohlo. Foldynu pak obvinil ze lži, protože se prý pětikoalice na dovolenou nechystá. Kolovratníka zase označil za demagoga.

„Že by dnes začalo díky Sněmovně něco platit, je nesmysl. Taková slova jsou cílená a mají mást veřejnost. Dnes jsme ve Sněmovně viděli populismus. Kdyby Babišova vláda chtěla skutečně pomoci, mohla na tom pracovat už před půl rokem,“ reagoval Výborný. Zároveň také zmínil své přesvědčení, že řešit současnou situaci plošně nulovým DPH na energie by nebylo správné.

„My nechceme rozdávat pomoc plošně. Potřebuji já, pan Foldyna nebo Kolovratník nulovou sazbu DPH? Ne. My musíme zacílit na lidi, kteří tu pomoc skutečně potřebují, klidně víc, než byl původní návrh,“ řekl Výborný. Dodal, že se budoucí vláda hodlá problému s energiemi naplno věnovat. Už v pátek Fialovu vládu jmenuje prezident Miloš Zeman.

Tagy: