Klaus: Vyhrožovat kompetenční žalobou? Urážka. Členové budoucí vlády jsou začátečníci

Václav Klaus

INTERVIEW 14.12.2021

Bývalý prezident Václav Klaus se v pořadu Interview na CNN Prima NEWS ostře pustil do budoucí vlády premiéra Petra Fialy (ODS). Její členové totiž vyhrožovali prezidentovi Miloši Zemanovi kompetenční žalobou v případě, že nejmenuje pirátského exposlance Jana Lipavského ministrem zahraničí. To Klaus označil za urážku.

Miloš Zeman nakonec nebude vetovat jméno Jana Lipavského v nové vládě. Po zhruba hodinovém jednání s Petrem Fialou v pondělí ustoupil ze svých původních tvrzení, že přes jmenování Lipavského „nepojede vlak“.

Někdejší pirátský exposlanec podle hlavy státu nemá dostatečnou kvalifikaci. Prezidentovi vadí také Lipavského postoj k Izraeli a visegrádské čtyřce. Fiala i další členové jeho budoucího kabinetu následně oznámili, že pokud Zeman nejmenuje všechny ministry, které Fiala navrhl, přistoupí ke kompetenční žalobě. Rozhodoval by tak Ústavní soud.

Hledání kompromisu

Podle Václava Klause je ale v případě jednání mezi prezidentem a premiérem potřeba vždy najít kompromis a naopak ani jedna strana by neměla hnát věc k soudu. „Vyhrožovat kompetenční žalobou je pro mě urážka. Je jasné, že šlo o politický střet, a ten se musí řešit kompromisem. Dávat to k soudu je nedůstojná myšlenka. Znamená to, že členové budoucí vlády jsou začátečníci,“ uvedl.

Z kompetenční žaloby nakonec sešlo, když Zeman Fialovi ustoupil. Designovaný premiér sám přiznal, že diskuse s hlavou státu byla místy tvrdá. Podle Klause ostrý názorový spor a poté vzájemná dohoda jsou naprosto běžné znaky vyjednávání mezi prezidentem a premiérem o personálním zastoupení nové vlády.

Zavzpomínal, že sám měl v prezidentském úřadu pochybnosti. „To si děláte, pane premiére, legraci. Ne, nedělám, já ho považuji za beznadějného, ale můj koaliční partner na tom trvá a já jsem v bezvýchodné situaci. Že taková slova padala i za mého působení, je pravda,“ uvedl Klaus, který byl dvakrát jmenován premiérem a jako prezident některé kabinety sám jmenoval.

Lipavský se nelíbí ani Klausovi

Ohledně osoby Jana Lipavského Klaus sdílí Zemanovy obavy. „Argumenty Miloše Zemana jsou velmi podobné mým názorům. Psal mi i jeden dlouholetý pracovník ministerstva zahraničí, že by Jan Lipavský na resort zahraničí nebyl přijat ani jako referent, protože na to nemá kvalifikaci. Nemyslím, že je kvalitní kandidát,“ zmínil Klaus.

Zeman jmenuje Fialovu vládu v pátek 17. prosince v 11 hodin dopoledne. Informaci následně potvrdil i tiskový odbor Hradu. Jediný z ministrů, kterého v pátek hlava státu nejmenuje, bude kandidát na resort zemědělství Zdeněk Nekula za KDU-ČSL. Důvodem je, že Nekula je v izolaci kvůli nákaze covidem. Zeman tak dočasně pověří vedením ministerstva zemědělství šéfa lidovců a budoucího ministra práce Mariana Jurečku. Nový kabinet bude žádat Sněmovnu o důvěru v polovině ledna.

Tagy: