Okamura hájí ostrou kampaň SPD: Nestrašíme, k pobodání migranty dochází každý den

Tomio Okamura (SPD) v Partii Terezie Tománkové

K věci (232)

V západní Evropě v podstatě každý den dochází k pobodání místních občanů od různých afrických a islámských migrantů. V pořadu K Věci na CNN Prima NEWS to řekl poslanec a předseda hnutí SPD Tomio Okamura. Hájil tím kontroverzní volební plakát svého hnutí, kvůli němuž čelí trestnímu oznámení. Situaci bude na základě stížnosti projednávat také Ústavní soud.

Za ostrou kampaní si předseda hnutí pevně stojí. „Trestní oznámení může podat každý. My si za plakátem stojíme,“ řekl pro CNN Prima NEWS Okamura. „Neúspěšný politik TOP 09, kterého už nechtěla ani vlastní strana, Jiří Pospíšil, podal zoufale a trapně trestní oznámení,“ řekl předseda hnutí.

ČTĚTE TAKÉ: SPD za krvavé „chirurgy z dovozu“ čelí trestnímu řízení, kampaň řeší i ÚS. Ve hře je vězení

„Politická konkurence kvičí, protože vládní pětikoalice nemá témata a my dál budeme bojovat proti migračnímu paktu EU za bezpečnou Českou republiku,“ zdůraznil Okamura.

Citoval také statistiku, podle níž došlo v roce 2023 v Berlíně k 3 840 útokům nožem, přičemž agresory byli většinou migranti bez německého pasu. Okamura odmítl, že by kampaň jeho hnutí měla lidi strašit. „Jak to můžete nazývat strašením? Kdyby tu nelegální migranti nebyli, nejsou žádné nevinné evropské oběti,“ rozčílil se ve studiu.

Alegorie na útočníka z Anglie

Na zmiňovaném plakátu je muž tmavé pleti se zkrvaveným nožem a v zakrvácené košili s komentářem: „Nedostatky ve zdravotnictví nevyřeší ‚chirurgové z dovozu‘.“ Postava měla být podle Okamury alegorií na útočníka z Anglie, který nedávno pobodal několik dětí.

Požadavek na obrázek, který vygenerovala umělá inteligence, prý nijak necharakterizoval. „Chtěli jsme takovou alegorii,“ popsal Okamura. „SPD je první českou stranou, která používá ty nejmodernější technologie,” zdůraznil.

Plakát proto nepovažuje za rasistický. „Nechápu, co se pořád někoho dotýká? Když pojmenujete kriminální problém, pojmenujete nelegální migraci, proč vykřikují něco o rasismu?“ rozhorlil se.

Nepochopitelné pro něj je také, proč o rasismu mluví lidé, kteří ho podle jeho slov nikdy nezažili. „Já jsem ho zažíval a zažívám každý den, mám šikmé oči, jsem napůl žlutý a opravdu nemluvte, prosím, o rasismu, vy, kteří jste ho nikdy nezažili. Já vím, co je to rasismus,“ uvedl. S kontroverzním plakátem hodlá SPD v kampani pokračovat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hrnčíř motivoval Čechy pádem vlády po krajských volbách. Za jak hloupé je máte? žasl Skopeček

Tagy: