Hrnčíř motivoval Čechy pádem vlády po krajských volbách. Za jak hloupé je máte? žasl Skopeček

Poslanec Jan Hrnčíř (SPD) v pořadu Partie PLUS

Skopeček a Hrnčíř v Partii PLUS popsali své ambice v krajských volbách

Podle poslance Jana Hrnčíře (SPD) mohou Češi v krajských volbách „vystavit červenou kartu“ Petru Fialovi (ODS) a spol. „Pokud se nám v nich podaří ukončit vládu pětikoalice, může to vést i k jejímu pádu jako takovému,“ uvedl v pořadu Partie PLUS na CNN Prima NEWS. Poslanec Jan Skopeček (ODS) však „přání SPD“ označil za nesmyslné. „Po výsledku krajských voleb vláda nepadne. Nevím, jak moc své voliče považuje za hloupé či chytré, když se jim to snažíte namluvit,“ zmínil.

Členové SPD jsou podle Hrnčíře přesvědčení, že se krajské volby stanou „generálkou“ před těmi do parlamentu. „S touto vládou je drtivá většina obyvatel nespokojena. Premiér Fiala nebo tato vláda se podle renomovaných průzkumných agentur těší nejmenší podpoře v historii,“ připomněl opoziční poslanec.

ČTĚTE TAKÉ: Kupka míří za sopkou, Havlíček do hor a Fiala mluví o saku. Jak politici tráví dovolenou?

Zdůraznil, že voliči mohou vládě „do značné míry vystavit červenou kartu“. „Říkáme, že pokud se nám podaří v krajských volbách ukončit vládu pětikoalice, ať už na hejtmanstvích, tak to vyvine tlak v rámci stran vládní koalice, což může vést i k pádu vlády jako takové,“ avizoval Hrnčíř.

Hrnčíř své „voliče podceňuje“

Dodal, že právě to SPD chce. „Protože každý den této vlády navíc je pro Českou republiku problémem,“ doplnil. Tuto tezi však rozporoval Skopeček.

„Po výsledku krajských voleb vláda nepadne. To kolega myslím tuší a snad zná ústavně-právní principy toho, jak vzniká a končí vláda. Výsledek krajských voleb určitě nepovede ke konci Fialovy vlády,“ oponoval. Podle Skopečka se však tuto informaci snaží „svým voličům SPD namluvit“.

„Nevím, jak moc své voliče považuje za hloupé či chytré, když se jim snaží říct, že krajské volby ukončí vládu Petra Fialy. To podle mého názoru své voliče podceňuje,“ reagoval přímo s odkazem na Hrnčíře Skopeček. Ten po výsledku krajských voleb doufá, že SPD získá jeden z nejhorších výsledků – podobně, jako tomu bylo ve volbách do Evropského parlamentu.

Hrnčíř v reakci vzkázal, že Skopeček jeho slova otočil. „Chtěl jsem říci, že pokud se podaří porazit v krajských volbách strany vládní pětikoalice, tak to samozřejmě povede k pnutí ve stranách a to může vést třeba k odchodu některé z koaličních stran z vlády. Myslel jsem to v rámci dosahu. Nechci podceňovat voliče tak, jak to Skopeček naznačoval,“ bránil se.

Jak poslanec SPD bránil kampaň, která si bere na paškál například migranty a vyobrazuje je s nožem? A vzdal by se Skopeček jedné ze svých funkcí v případě, že by se stal hejtmanem? Nejen to zjistíte ve výše přiloženém videu.

Tagy:
politika podpora opozice Jan Skopeček Petr Fiala kritika volby krajské volby vláda voliči Svoboda a přímá demokracie Jan Hrnčíř vláda Petra Fialy Vláda ČR Parlament České republiky