Okamura tři hodiny blokoval Sněmovnu. Má zadání z Kremlu, pustil se do něj bratr Hayato

Šéf SPD Tomio Okamura ve Sněmovně, za ním ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Pandemický zákon

Poslanci v úterý na mimořádné schůzi k pandemickému zákonu ještě nedostali šanci schválit program. Po půl jedenácté si vzal slovo šéf SPD Tomio Okamura a do tři čtvrtě na dvě nikoho nepustil ke slovu. Do lídra SPD se kvůli tomu pustil jeho bratr Hayato (KDU-ČSL) i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

SPD ráno na tiskové konferenci slibovala, že udělá maximum, aby pandemický zákon nebyl přijat. Podle SPD je protiústavní a omezuje svobodu lidí. Taktika je jasná: lídři hnutí si přichystali sáhodlouhé projevy.

Vládní pětikoalici zatím nepomohl ani plán omezit dobu řečnění poslanců. Zatím se ani nedostali k tomu, aby omezení odhlasovali. Pravidlo se navíc nevztahuje na poslance s přednostním právem, tedy na předsedy stran a šéfy poslaneckých klubů.

Okamura si vzal slovo hned v úvodu schůze a mluvil přes tři hodiny. Poslanci nejprve diskutují, jestli je potřeba legislativní nouze. Podle některých poslanců se jednání může protáhnout až do rána.

„SPD vědomě škodí. Tomio právě mluví ve Sněmovně, jako kdyby měl jasné zadání z Kremlu co nejvíce rozdělit a paralyzovat českou společnost. V kritické situaci podrývá bezpečnost naší země a jejích občanů,“ kritizoval svého bratra lidovecký poslanec Hayato Okamura.

Válek: Okamura si plete Sněmovnu se šapitó

Do Tomia Okamury se pustil i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). „Potřebujeme novelizovaný, platný a hlavně kvalitní pandemický zákon. Jinak padnou opatření brzdící pandemii včetně kompenzačních programů. Diskutujeme o tom na mimořádné schůzi Sněmovny. Škoda, že to nechápe pan Okamura, který si dolní komoru plete s vlastním šapitó,“ rýpl si na Twitteru Válek.

Dlouhé vystoupení předsedy SPD komentoval i expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. „Koukám, že někteří novináři mají starost, zda pracuju, nebo nepracuju jako poslanec. Říkají, že moje práce je sedět ve Sněmovně, poslouchat projevy poslanců a chodit na výbory. Tak jim oznamuju, že makám. Sedím tady na schůzi a poslouchám od 10 hodin pana Okamuru,“ napsal ironicky Babiš.

Pandemický zákon, který schválila ještě Babišova vláda, končí 28. února. Kabinet Petra Fialy (ODS) chce proto účinnost prodloužit. Kromě toho si chce rozšířit pravomoci.

Doposud pandemický zákon dával možnost omezit provoz kadeřnictví, masáží nebo manikúr. Nově chce vláda přidat obecný paragraf, že bude moci omezit podnikatelskou činnost. Mohla by tak zasáhnout do všech oblastí.

Nově přibyla také možnost omezit botanické zahrady, zoo, trhy či veletrhy, koncerty nebo dětské tábory. Uvalit karanténu by mělo být pro hygieny snazší, nově by mělo stačit zaslat SMS zprávu. I úřady, nejen vláda, by tak mohly nařídit testování také podnikatelům, studentům, žákům a předškolákům, nikoliv pouze zaměstnancům a jiným pracovníkům.

Tagy:
politika Tomio Okamura SPD vláda koronavirus COVID-19 pandemický zákon vláda Petra Fialy