Vláda se brání obstrukcím SPD. Koalice omezila dobu řečnění ve Sněmovně na deset minut

Poslanci ve Sněmovně

Obstrukce kvůli pandemickému zákonu

Vláda má plán, jak zkomplikovat obstrukce opoziční SPD kvůli pandemickému zákonu. Pětikoalice omezila čas poslanců na řečnění. Navrhl to šéf lidoveckých poslanců Marek Výborný poté, co předseda SPD Tomio Okamura mluvil tři hodiny.

„Vláda omezí lhůty řečníků při diskuzi Sněmovny o pandemickém zákoně,“ uvedl na tiskové konferenci Výborný. Po tříhodinovém projevu Tomia Okamury k tomu vládní pětikoalice opravdu přistoupila.

Poslanci nejprve debatují o tom, jestli je potřeba schválit pandemický zákon v legislativní nouzi. Během této rozpravy mohou poslanci vystoupit maximálně dvakrát po pěti minutách. Stejné pravidlo by mělo platit i během obecné rozpravy o pandemickém zákonu.

Toto omezení se však nevztahuje na poslance s přednostním právem, což jsou například šéfové stran a předsedové poslaneckých klubů.

Lídr SPD Tomio Okamura a předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala tak mohou s přednostním právem mluvit, jak dlouho chtějí. A na tiskové konferenci slibovali, že udělají maximum, aby pandemický zákon nebyl přijat.

„Je to zkrátka celé o tom, jak dlouho vydrží mluvit Okamura,“ popsal redakci jeden z vládních poslanců. Někteří opoziční poslanci tipují, že jednání se potáhne do čtvrté až páté ranní.

Kromě Okamury i Fialy by k pandemickému zákonu neomezeně mohl vystupovat s přednostním právem i lídr hnutí ANO Andrej Babiš, šéfka poslanců ANO Alena Schillerová a místopředsedkyně Sněmovny z ANO Jana Mračková Vildumetzová.

Schillerová už na tiskové konferenci avizovala, že ANO má s novelou problém. Označila ji za paskvil. Opozici také vadí, že vláda chce pandemický zákon projednávat v legislativní nouzi.

Výborný: Vláda pandemický zákon potřebuje

Pandemický zákon, který schválila ještě Babišova vláda, končí 28. února. Kabinet Petra Fialy (ODS) chce proto účinnost prodloužit. Kromě toho si chce rozšířit pravomoci.

„Je to zákon, který nám umožňuje nejít tou cestou, kdy bývalá vláda se často uchylovala k relativně drastickému kroku – opakované vyhlašování nouzového stavu. Pandemický zákon potřebuje mít vláda v ruce, kdyby se epidemie vyvíjela tak, jak si nepřejeme,“ hájil Výborný.

Doposud pandemický zákon dával možnost omezit provoz kadeřnictví, masáží nebo manikúr. Nově chce vláda přidat obecný paragraf, že bude moci omezit podnikatelskou činnost. Mohla by tak zasáhnout do všech oblastí.

Nově přibyla také možnost omezit botanické zahrady, zoo, trhy či veletrhy, koncerty nebo dětské tábory. Uvalit karanténu by mělo být pro hygieny snazší, nově by mělo stačit zaslat SMS zprávu. Úřady by mohly nařídit testování také podnikatelům, studentům, žákům a předškolákům, nejen zaměstnancům a jiným pracovníkům.

Tagy:
Andrej Babiš Alena Schillerová opozice Sněmovna ANO poslanci Tomio Okamura tisková konference SPD ANO 2011 poslanecká sněmovna vláda Radim Fiala Marek Výborný Svoboda a přímá demokracie pandemický zákon pětikoalice vláda Petra Fialy