Zdražování už tak nejdražších energií? Máme možnost domácnostem pomoci, ujistil Bartoš

Partie Terezie Tománkové: Šéf Pirátů Ivan Bartoš

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 5.11.2023

Pokud by měly ceny energií skutečně v příštím roce výrazně vzrůst, je možné, že vláda přistoupí k subvencím. V Partii na CNN Prima NEWS to řekl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Předseda SPD Tomio Okamura kritizoval, že již teď má Česká republika nejdražší energie v celé střední Evropě. Další zvýšení by proto považoval za naprosté selhání. Situaci podle něj správně řeší Maďarsko smlouvou s Ruskem.

„Už nyní máme nejvyšší ceny energií ve srovnání se zeměmi střední Evropy. Chcete zdražovat již nejdražší. To je absolutní selhání České republiky. Maďarsko platí jen čtvrtinové ceny plynu díky smlouvě s Ruskem,“ uvedl v Partii Okamura.

ČTĚTE TAKÉ: Michálek: Až lidé reformy zažijí, ocení nás. Ve Sněmovně si občas klepu na čelo

Navrhuje proto drastická řešení. „Jediným řešením je odstoupením od Green Dealu Evropské unie. Je potřeba zestátnit ČEZ, aby stát převzal plnu odpovědnost za výrobu a rozdělování energie. Je potřeba vystoupit z lipské burzy a otázkou je i vystoupení z EU,“ doplnil.

Bartoš jeho návrhy považuje za nesmysl. „Chceme mít závislost na Rusku? Nechceme. Zestátnění ČEZ ceny energií nevyřeší, jsou tady další výrobci,“ vysvětlil. „Orbán legitimizuje útok na Ukrajinu, zahraniční média na to poukazují a to je cena za levný plyn. Rusko je země, která nás označuje za nepřátelskou,“ dodal.

Podle Bartoše vláda jedná o tom, aby zvýšení cen nedopadlo na občany. „Cena energie se skládá ze dvou částí. Pokud nějaká část klesá a jiná stoupá, tak se musíme podívat, kolik bude na faktuře na konci měsíce. V celkovém objemu se ty dvě složky nějakým způsobem protínají. Snahou vlády je, aby energie nezdražily domácnostem. Nebránil bych se subvencím,“ vysvětlil.

Ceny také podle něj nemusejí odpovídat predikcím. „Čtyřicet procent zákazníků by nemělo pocítit žádnou změnu. Vláda má ty možnosti, ale byla by to dotace z veřejných peněz,“ dodal.

Tagy: