Okamžitě opusťte Rusko, vyzývají USA své občany. Zadržení amerického novináře eskaluje napětí

Bílý dům ve čtvrtek odsoudil zadržení amerického novináře Evana Gershkoviche v Rusku a vyzval Američany, kteří v zemi pobývají, aby okamžitě odjeli. Administrativa prezidenta Joea Bidena je v kontaktu s rodinou zatčeného žurnalisty, s jeho zaměstnavatelem a také s ruskými úřady, oznámila mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierrová v prohlášení. Americký ministr zahraničí Antony Blinken podle agentury Reuters uvedl, že USA jsou hluboce znepokojeny zadržením novináře.

Soud v Moskvě ve čtvrtek poslal do vazby novináře deníku The Wall Street Journal (WSJ) Gershkoviche, jehož zadržení pro podezření ze špionáže před tím oznámila ruská tajná služba FSB. Novinář vinu před soudem odmítl, informovala ruská agentura TASS.

ČTĚTE TAKÉ: Bach lobbuje za návrat Rusů, ne všichni jsou mu vděční. Omluvte se, žádá „bezcitná“ trenérka

„Ministerstvo zahraničí je v této záležitosti v přímém kontaktu s ruskou vládou,“ uvedla mluvčí Bílého domu s poznámkou, že americké úřady se snaží zajistit konzulární přístup ke Gershkovichovi. Právník obviněného Daniil Berman už dříve uvedl, že ani nebyl vpuštěn do soudní síně.

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová mezitím agentuře Reuters řekla, že Rusko Spojeným státům konzulární přístup k reportérovi  „ve vhodnou dobu“ umožní. „Americká strana požádala diplomatickou cestou o konzulární přístup k americkému občanovi Evanu Gershkovichovi, který byl zadržen v Jekatěrinburgu na základě obvinění ze špionáže. Konzulární přístup k němu bude ve vhodnou dobu umožněn,“ řekla agentuře Reuters.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken podle Reuters uvedl, že USA jsou hluboce znepokojeny zadržením novináře a odsoudil kroky Moskvy vůči médiím. „Chci důrazně zopakovat, že Američané by měli dbát varování americké vlády, aby do Ruska necestovali. Američtí občané, kteří pobývají nebo cestují po Rusku, by měli okamžitě odjet, jak stále doporučuje ministerstvo zahraničí,“ dodala Jean-Pierrová.

Měl získávat tajné informace

Ruská tajná služba dříve uvedla, že Američana zadržela v Jekatěrinburgu na Urale při „pokusu získat tajné informace“, a zahájila proti němu trestní stíhání. Podle FSB shromažďoval pro americkou stranu informace o vojensko-průmyslovém odvětví v Rusku, které představovaly státní tajemství. Hrozí mu až 20 let odnětí svobody, uvedly ruské agentury.

Délku vazby ve čtvrtek soud stanovil do 29. května s tím, že novinář bude umístěn do moskevské vazební věznice Lefortovo. Proces bude veden ve stupni utajení „přísně tajné“, uvedl soud po jednání za zavřenými dveřmi. Podle TASS reportér deníku WSJ vinu před soudem popřel. Samotný list vydal dříve prohlášení, v němž  „důrazně odmítl“ obvinění ze strany FSB a žádal o Gershkovichovo okamžité propuštění.

Tagy:
Moskva zahraničí Bílý dům Joe Biden USA Rusko Tony Blinken The Wall Street Journal Evan Gershkovich zadržení novináře