Okupace Černobylu byla nebezpečná, úroveň radioaktivity je ale normální, řekl šéf MAAE

Pripjať s Černobylem v pozadí

Válka na Ukrajině (26.4.2022 13:00)

Úroveň radioaktivity v bývalé Černobylské jaderné elektrárně je normální, řekl v úterý šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi na návštěvě odstaveného zařízení, kde přesně před 36 lety nastala havárie. Agentura AFP původně použila slovo „abnormální“, později však uvedla, že šlo o chybu v přepisu. Déle než měsíc trvající okupace elektrárny ruskou armádou byla podle Grossiho opravdu nebezpečná.

„Úroveň radioaktivity je, řekl bych, normální,“ řekl Grossi novinářům na místě a doplnil, že situaci MAAE každý den sleduje.

Agentura AFP původně informovala, že Grossi uvedl, že je úroveň radioaktivity v Černobylu „abnormální“. Později na Twitteru uvedla, že došlo k chybě v přepisu a že šéf MAAE hovořil o „normální“ úrovni. Agentura uvedla, že chyba vznikla záměnou anglického spojení „at normal“ (na normální úrovni) a výrazu „abnormal“ (abnormální).

„Situace byla absolutně nenormální a velice, velice nebezpečná,“ uvedl Grossi k obsazení zařízení ruskými vojsky. Hladina radioaktivity podle něj v některých chvílích od obsazení zařízení ruskými vojáky stoupala, například když Rusové na místo dopravovali těžkou techniku. Konkrétní hodnoty ale nijak nepřiblížil.

K elektrárně ho v úterý doprovodil tým odborníků. Na místo donesli potřebné vybavení jako dozimetry a ochranné obleky a chystají se provést „radiologické a další kontroly“, uvedla MAAE. Opraví také dálkové monitorovací systémy, které přenášejí data z elektrárny do vídeňského sídla agentury. Přenos se přerušil krátce po začátku války.

Areál Černobylské jaderné elektrárny, která se nachází něco málo přes 100 kilometrů severně od Kyjeva a nedaleko běloruských hranic, padl do rukou ruských vojáků v první den invaze, 24. února. Jednotky Moskvy se odtud stáhly 31. března. Situace se od té doby postupně vrátila do normálního stavu, napsala agentura AFP s odkazem na denní hlášení MAAE, založené na informacích ukrajinských regulačních úřadů.

Grossi Ukrajinu a tamní jaderná zařízení navštívil už na konci března, kdy napadené zemi slíbil technickou pomoc.

K situaci na Ukrajině se vyjádřila i šéfka českého úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, která ráno uvedla, že radiační situace na Ukrajině zůstává normální. Později upřesnila: „Že se kvůli pohybu těžké vojenské techniky ruských nájezdníků zvýšila úroveň radiace na některých místech u černobylské elektrárny, víme přece již dva měsíce. A také jsme to mockrát komentovali. Nejsou to hodnoty, které by měly být zajímavé jinak než lokálně,“ napsala na Twitteru.

Tagy:
Černobyl elektrárna Moskva radioaktivita Ukrajina Kyjev AFP Ozbrojené síly Ruské federace Mezinárodní agentura pro atomovou energii