Rusové rozvezli kontaminovanou půdu z Černobylu. Používali rozbitý měřič, tvrdí Ukrajinci

Černobyl

Válka na Ukrajině (6.4.2022 8:00)

Ruská armáda při výkopech roznesla kontaminovanou půdu z Černobylu, upozorňují ukrajinští představitelé. Zeminu mělo vojsko rozptýlit na Ukrajině, v Bělorusku i v samotném Rusku. Informoval o tom web Sky News.

Přestože je půda u černobylské elektrárny silně kontaminovaná, ruské jednotky dostaly rozkaz vykopat obranné zemní valy, tvrdí Ukrajinci, kteří po ústupu útočníků místo na severu země znovu obsadili.

„Bylo tam poměrně hodně zákopů, kopali je na mnoha různých místech,“ popsal pro web Sky News šéf ukrajinské státní agentury pro správu vyloučených zón Javneh Kramarenko.

Podstoupili riziko

Na možné riziko upozornil i ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Rusko se podle něj v Černobylu po všech stránkách chovalo nezodpovědně. Připomněl, že vojáci neumožňovali personálu normálně pracovat a že vyhloubili zákopy v kontaminovaných místech.

Rusové se pohybovali i u rudého lesa, který je nejsilněji kontaminovaný. „A co hůř, Ukrajinci tvrdí, že zařízení na detekci radiace, které našli a které bylo vydáno ruským vojákům, pochází z padesátých let a nefunguje,“ pokračoval.

Vojáci to ale nemuseli tušit. „Je to směšné, protože víme, že nebyli připraveni. Kdyby dostali jasné pokyny, pravděpodobně by neskončili vystaveni radiaci,“ řekl Kramarenko.

Odstavenou elektrárnu Rusové obsadili hned po začátku invaze na Ukrajinu při postupu z Běloruska směrem k jihu. Ukrajinské úřady spolupracují s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE) ve snaze zjistit, co se v odstavené elektrárně dělo během doby, kdy ji ovládaly ruské síly, napsala britská stanice BBC.

Když v dubnu v roce 1986 vybuchl černobylský reaktor, radioaktivní materiál se rozptýlil po celé uzavřené zóně. Přístup do oblasti byl v uplynulých desetiletích přísně sledován a vozidla byla kontrolována při příjezdu a odjezdu.

Ukrajina se také obává min nastražených Rusy. Tyto nálože již zabily jednoho člověka a několik divokých zvířat. Odstraňování výbušnin v radioaktivní půdě prý bude představovat značný problém.

Tagy:
Černobyl elektrárna Ukrajina Bělorusko BBC Rusko Ozbrojené síly Ruské federace Sky News Dmytro Ivanovyč Kuleba Mezinárodní agentura pro atomovou energii