KOMENTÁŘ: Pšt, Ukrajino, chceme si ty hry udělat hezké. MOV vypustil další plivanec

Byl to Mezinárodní olympijský výbor, který loni krátce po začátku války hecoval své podřízené organizace, aby zatrhly Rusům a Bělorusům účast ve světových pohárech a na dalších akcích. O to víc bolí číst a poslouchat současné postoje. Jako by Thomasovi Bachovi a spol. někdo úspěšně nabulíkoval, že se na Ukrajině ve skutečnosti místo krvavých bojů hraje airsoft s kuličkami. Vše je v největší pohodě. A olympijské veličenstvo kvůli této iluzi vysílá směrem ke státu čelícímu válečným zvěrstvům jeden flusanec za druhým.

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) dává veřejnosti příležitost pochybovat o svých morálních hodnotách už delší dobu. Komunistické Číně přiklepl dvě olympiády v rozmezí 14 let, diskutovat by se dalo i o správnosti udělení pořadatelství her v roce 2014 ruskému Soči.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Haškův boj proti Rusům v NHL: Nepolevím, šéf ligy musí skončit. Ať se ozvou hráči

Stát Vladimira Putina ale pořádně otestoval benevolenci orgánu Thomase Bacha až loni. Vrhnul se na Ukrajinu a začal ji devastovat. A Bach v tu chvíli nebyl otrlý kamarád. MOV stihl ještě v únoru doporučit všem sportovním organizacím, aby vyloučil Rusy a Bělorusy z mezinárodních soutěží. Stal se vzorem třeba i pro hokejovou IIHF, která s (bělo)ruským zákazem dlouho otálela.

Za dva týdny to bude rok, co začala válka. Na Ukrajině stále umírají civilisté včetně dětí, ruská armáda nepolevuje v hrůzných činech. Ale pro Bacha je tato skutečnost už zřejmě nedůležitá, více ho asi tíží, že soutěže bez Rusů jsou „nezajímavé“ a „nespravedlivé“. A tak se rozhodl pro veletoč. Začal hledat cesty, jak Putinovým sportovcům dopřát účast na letních olympijských hrách, které příští rok hostí Paříž. A francouzský prezident Emmanuel Macron řekl: „Oui.“ Tedy „ano“.

Zdá se, že fanouškům her i s moskevskou a minskou výpravou zabíjení vůbec nevadí. Jako by se snažili z hlavy vytěsnit, že zuří reálná válka a kdo ji rozpoutal... A představovali si, že jde jen o videohru Call of Duty bez reálných fatálních důsledků nebo airsoftovou přestřelku s plastovými kuličkami, které na těle zanechají maximálně červený flíček.

Nevyhrožujte, vzkázal Bach

Není divu, že především Ukrajinci nechápavě zírají, přidávají se ale i ostatní státy. Napadená země se při potenciální ruské účasti hodlá uchýlit k bojkotu. Nemůže ji jakkoliv uspokojit, že by museli Rusové nastupovat pod neutrální vlajkou.

MOV se snaží případnou revoltu Ukrajinců uhasit. Ve čtvrtek je Bach vyzval, aby zanechali vyhrožování bojkotem. Připomněl také, že podle Organizace spojených národů znamená vyloučení Rusů a Bělorusů diskriminaci a tlak Ukrajiny na spojence, aby se přidali k protestu, je politováníhodný.

Přeloženo: „Pšt, Ukrajino. Chceme si udělat hezkou olympiádu se všemi, tak nám to nekažte.“

Další plivanec do tváře Volodymyra Zelenského a všem jeho krajanům, včetně tisíců padlých. Nebo bolestivý úder fleretem, když už Bach býval úspěšný šermíř.

Je třeba nezapomínat, že z posledních her v Tokiu přivezlo Rusko 71 medailí a 45 z nich získali sportovci, kteří jsou členy Ústředního sportovního klubu ruské armády. „Té armády, která páchá zvěrstva, zabíjí, znásilňuje a rabuje,“ připomněl před pár týdny ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Dovolím si doplnit, že mezi oběťmi ruské invaze jsou i vyšší desítky profesionálních sportovců. Někteří z nich by klidně mohli za normálních okolností zamířit příští rok pod Eiffelovku na monstrózní sportovní událost. Partička kolem předsedy Bacha mezitím rozbaluje červený koberec národu, který jim tento sen znemožnil. A skoro se zdá, že Ukrajina se pro ni stává kvůli svému nesouhlasu zlou stranou oblbující ostatní.

Lidé v MOV – svým aktuálním přístupem podporující krvavou válku – by si zřejmě měli osvěžit slova Olympijské charty. Ta v jedné pasáži říká: „Cílem olympismu je zapojit sport do služby harmonického rozvoje lidstva s cílem vytvořit mírovou společnost.“

O výskytu Rusů pod pěti kruhy by se tak měla vést debata nejdříve s koncem konfliktu.

Tagy:
Olympijské hry Paříž Ukrajina Emmanuel Macron Mezinárodní olympijský výbor sport Rusko Dmytro Kuleba ruští sportovci Letní olympijské hry 2024 válka Thomas Bach