Hašek tlačí na Pastrňáka: Proč smazal fotku s Ovečkinem? Chceme vysvětlit, jak se cítil

David Pastrňák si po nátlaku ze strany veřejnosti zřejmě uvědomil, že vystavit na Instagram fotografii s Putinovým dobrým známým Alexandrem Ovečkinem, nebylo kvůli aktuálnímu dění příliš šťastné. Snímek český útočník Bostonu Bruins z příspěvku po několika hodinách vyjmul, ale legendárnímu gólmanovi Dominiku Haškovi jeho smazání bez jakéhokoli vysvětlení přijde málo.

Minulý víkend se na Floridě sešla ta nejvyšší kvalita z nejlepší soutěže. NHL si užila tradiční All-Star Game a na tomto hvězdném dostaveníčku nechyběly ani dvě současné nejpopulárnější tváře českého a ruského hokeje.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Prezident světového hokeje opět vzbudil vášně. O návratu Ruska na MS nerozhoduje morálka, řekl

Právě na této akci vznikla detailní fotografie Pastrňáka, jak sedí vedle Ovečkina. Druhý jmenovaný je bezpochyby ikonou nejen Washingtonu Capitals, ale i celého sportu. Jenže zvláště od loňského února čelí především z Evropy kritice za to, že se nedistancoval od Vladimira Putina. I téměř rok po začátku krvavé agrese na Ukrajině má totiž na Instagramu nastavený profilový obrázek s ruskou hlavou státu. Dříve založil Putin Team, aby prezidentovi pomohl udržet se u moci. Kvůli tomu je považovaný za jeden z nejviditelnějších nástrojů ruské propagandistické scény.

Pastrňák byl zavalen kritikou především proto, že onen snímek zahrnul do příspěvku se sérií fotografií z Utkání hvězd. Celý post vyzněl o to hůř, když k němu bostonská opora přidala emotikon bomby.

Po mnoha negativních komentářích český hokejista fotografii bez dalších slov vymazal. A právě to, že nic nedodal, vadí Dominiku Haškovi. „Je dobře, že to stáhl. Bylo by ale dobré, kdyby k tomu ještě něco napsal. Ocenili by to nejenom fanoušci, ale myslím, že i všichni Češi. Byla to evidentně reakce na reakci lidí a určitě bychom rádi věděli, jak se cítil. Nemusí to rozvádět, ale měl by vysvětlit, proč to tam dal a proč to stáhl. Mě to také zajímá,“ řekl šestinásobný vítěz Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře NHL webu Expres.cz.

David to možná nepochopil hned

Podle Haška – hlavního strůjce zlaté olympijské cesty reprezentace před 25 lety v Naganu – chybou mohlo být už jen to, že se Pastrňák vůbec objevil na akci, na které se vyskytl Ovečkin a další ruští hokejisté.

„Nevím, jak bych se zachoval já, kdybych byl stále aktivním hráčem NHL. Chápu, že je to pro hokejisty pocta být mezi těmi nejlepšími, i když je tam hodně Rusů. Takže účast mu ani tak nevyčítám. Fotku s Ovečkinem mu ale vyčítat budu, protože jde o snímek se sportovcem, který podporuje člověka, co vede válku s demokratickým světem a jeho armáda páchá zločiny včetně genocidy na dětech. Tohle bych já nikdy neudělal,“ pokračoval Hašek.

Všechny sportovce nabádá k opatrnosti, aby neposloužili účelům ruské propagandy a nestali se nechtěně podporovateli války. „David to možná nepochopil hned, ale teď už to snad chápe. Zajímalo by mě ale, jak se k tomu nyní staví.“

Bývalý gólman Buffala Sabres, Chicaga Blackhawks, Detroitu Red Wings i Ottawy Senators vytrvale od chvíle, kdy Putinova armáda zaútočila na Ukrajinu, bojuje za to, aby ruské hráče NHL suspendovala. Vedení soutěže poslal už vícero dopisů, ale zatím je toto volání nevyslyšeno.

Tagy:
Vladimir Putin Instagram Ukrajina hokejista NHL Dominik Hašek David Pastrňák Alexandr Ovečkin sport Rusko Florida Panthers Utkání hvězd Alexandr Michajlovič Ovečkin válka hokej NHL Dominik Hašek NBA All-Star Game