Omamný Omán: Tisíce let stará kultura i panenská příroda. Poznejte ho blíže

Omán má rozhodně co nabídnout.

Exclusive Tours: Omamný Omán - Tisíce let stará kultura i panenská příroda. Poznejte ho blíže

Nezapomenutelnou dovolenou vám dnes slíbí kdekdo. Co takhle si ji letos skutečně dopřát? Jste pro? Pak pro vás máme tip na čtyři písmena: Omán. Země, v níž slunce hřeje i po západu, kdy jako by ožívaly Pohádky tisíce a jedné noci, nabízí svým objevitelům bez nadsázky nevídané zážitky. Otevírá se všem, kdo přichází v míru a s touhou poznat nepoznané. Zapomeňte na průměrnost a vyrazte objevovat kouzlo jihovýchodní části Arabského poloostrova a podobně jako Šeherezáda budete mít co vyprávět. Vezmou vás sem třeba světaznalí profesionálové z Exclusive Tours.

Omán. Zkuste si to jednoduché slovo vyslovit šeptem: Omán. A my dodáváme: Omamný Omán. Tady najdete vše, co od dovolené chcete. Pohlazení, vzrušení i adrenalin a při všem se vám rozbuší srdce, které už pro zemi s historií pamatující tisíce let bude bít napořád.

Exclusive Tours

Jsme zdrojem inspirace, protože i cesta kolem světa začíná myšlenkou. Jsme průvodcem, se kterým budete doma v Africe i za polárním kruhem. Jsme rádcem, který vás zná, podanou rukou, kdykoli je potřeba, a především předvídavým partnerem, díky kterému cestujete hladce a bezpečně.

zdroj: Exclusive Tours

Zažijte Omán

Možná máte zato, že nabízí jen dva extrémní zážitky - na jedné straně vedro a pouště a na té druhé zase vedro, jen tentokrát navíc pláže, jakých je na světě nespočet. Tak to pardon! Myslet si, že je Omán tuctovka, by byla zásadní chyba. Ale že je tutovka, za to dáme ruku do ohně ománské tradiční podzemní pece.

Kromě zmíněných pouští a pláží vám tahle země odhalí své hory, skály, jeskyně, vyschlá řečiště, panenskou přírodu, města se starobylými pevnostmi i barevně vyzdobenými mešitami, tržišti a přívětivými lidmi, kteří umějí cizince ve svých ulicích vřele přivítat. Nakonec turismus je po ropě jedním z hlavních způsobů obživy místních.

Jako doma, ale...

Ovšem je potřeba mít na paměti, že Sultanát Omán je, jak už název napovídá, muslimská země. A stejně jako když jedete na návštěvu ke známým, je potřeba umět se chovat slušně a plně respektovat pravidla i zákony domácích obyvatel.

Je na místě myslet na vhodné oblečení, což se týká především žen. Ty by měly mít při procházkách a výpravách zahalená ramena i nohy, alespoň po kolena. To je uchrání nejen před pohoršenými pohledy ale navíc i před horkým sluncem, které tady po sobě nechává žhavou atmosféru i v noci, v nejteplejším období teploty po setmění nepadnou pod 30°C.

A nejen proto je dobré mít na paměti, že s pitím alkoholu byste v Ománu měli být více než opatrní. Je velmi pravděpodobné, že v luxusních rezortech vám sklenku šampaňského nalijí, kdykoli si řeknete, nicméně jinak tu panují přísná pravidla stanovená státem.

Obezřetnost se rozhodně hodí při fotografování na veřejnosti. Vyhněte se místním, nebo je požádejte o svolení, že se na vašich soukromých záběrech mohou objevit. A pozor i na některé budovy, například v okolí vojenských organizací je pořizovat fotografie zakázáno.

K TÉMATU: Objevujte s Exclusive Tours zemský ráj u Jaderského moře. Černá Hora je země unikátů

Pokud se rozhodnete ochutnat místní kuchyni mimo hotelový komplex a jste leváci, připravte se na dvojitý zážitek. A to pro výraznou chuť zdejších jídel, ale i proto, že levá ruka je v muslimském prostředí vyhrazena pro očistu těla, tedy k jezení se nehodí. Pokuste se tedy být ke svým hostitelům slušní a vstřícní a předem si raději s lžící natrénujte pravačku.

Další důležitou kapitolou, kterou je třeba zmínit, jsou plavky. Na plážích, které patří hotelům, si pravděpodobně s klidem můžete opalovat tělo, jak jste zvyklí. Ovšem mimo ně pamatujte, že i do vln byste měli zamířit o něco více oblečení. Dobrou volbou jsou kraťasy a tričko. A to i pro pány.

A kdo pochytí alespoň pár základních slovíček, které mu dovolí pozdravit či o něco požádat v rodné řeči Arabů, bude jistě odměněn při nejmenším ochotou pomoci a zářivým úsměvem.

Filosofie Exclusive Tours

Poznávání krás vnějšího světa utváří náš svět vnitřní. Umožňujeme našim klientům zažít a vychutnat si ty nejúchvatnější zážitky a luxus, které si zapamatují navždy. Naši klienti si zaslouží jen to nejlepší. Proto všechny naše služby jsou naprosto individuální, na míru a vše je několikanásobně překontrolováno a vždy ověřeno.

zdroj: Exclusive Tours

Do Ománu bez obav

Kdo výše zmíněná doporučení dodrží, může si být jistý, že se bude mít v Ománu jako v bavlnce. Bezpečnost je tu více než dobrá. Jako jinde ve světě je i tady vhodné zbytečně neprovokovat, cennosti mít ukryté a zavazadla pod dohledem, ale strach můžete klidně nechat doma.

S sebou si zabalte jen dobrou náladu a touhu objevovat, protože ta se vám tady bude náramně hodit. A doporučujeme nechat si dostatek místa na vzpomínky bez kompromisů, s nimiž se budete vracet na rodnou hroudu. Ty vám pomohou zažít například profesionální světoběžníci z Exclusive Tours. S tipy od zkušenějších cestovatelů totiž nešlápnete vedle.

Must see

Co v Ománu neminout? Jedna návštěva je pro poznání téhle rozmanité země málo. Přesto se pokusíme shrnout to nejpůsobivější, co byste měli vidět a zažít:

  • Muskat, hlavní město a zdejší památky, třeba mešita sultána Kábúse
  • Qurum Natural park
  • Pobřežní město Barka
  • Pevnost Bahla
  • Vádí Baní Chálid, systém jezírek uprostřed pouště
  • Nachal a jeho horké minerální prameny
  • na velbloudu doporučujeme projet Wahibskou poušť

Kdo patří k těm, kteří rádi sázejí na jistotu, nechť se s důvěrou svěří do péče nejpovolanějších. Ty najde například v Anantara Al Jabal Al Akhdar ResortNabídka je tu ale velmi široká a každý si najde to své.

Mimochodem, v Muskatu, hlavním městě Ománu, najdete mešitu s lustrem vyrobeným z 600 000 křišťálů Swarovski, historicky první operní dům na Blízkém východě či pryskyřici, která měla kdysi větší cenu než zlato.

Už také cítíte omamné vábení orientu?

Tagy: