Chtěli po mně, abych lhala. Lékařka, která objevila omikron, ho měla démonizovat

Varianta omikron bude převládat na celém světě, varují vědci

Tlačili na mě, abych o omikronu říkala, že je nebezpečnější, než ve skutečnosti je. Jihoafrická lékařka Angelique Coetzeeová, která jako jedna z prvních na novou variantu koronaviru upozornila, si stěžuje na nátlak ze strany politiků i vědců. „Obviňují mě, že lžu a omikron zlehčuji,“ svěřila se lékařka.

Coetzeeová byla jednou z prvních, kdo o nové variantě informoval. Došlo k tomu v listopadu loňského roku. Omikron podle ní doprovázely „mírné“ příznaky. Lékařka ale tvrdí, že ji vědci a politici z celého světa přesvědčovali o tom, že její popis je chybný.

„Kvůli všem mutacím koronaviru mě kontaktovali ti vědci a politici, kteří nejsou z Jihoafrické republiky, a říkali mi, že jsem se mýlila, že je to vážná nemoc. Říkali mi, že nemám ponětí, o čem mluvím. Neustále mě napadali,“ popsala Coetzeeová deníku The Daily Telegraph. „Evropští vědci a politici na mě vyvíjeli velký tlak. Říkali: ‚Prosím, neříkejte, že je to lehká nemoc,‘“ dodala lékařka.

Lžu a omikron zlehčuji

Coetzeeová tvrdila, že ti, kteří se omikronem nakazili v Jihoafrické republice, měli ve srovnání s kmenem delta mnohem mírnější příznaky a často pociťovali pouze bolest v krku a únavu. Doktorka, která je zároveň předsedkyní Jihoafrické lékařské asociace, také uvedla, že omikron je závažnější pro neočkované. „Obviňují mě, že lžu, že zlehčuji omikron. Podle nich není možné, aby nemoc s více než 38 mutacemi byla mírná,“ vysvětlila lékařka.

Hlavní hygienička Nového Jižního Walesu Kerry Chantová zopakovala prohlášení doktorky Coetzeeové, když stát zaznamenal prudký nárůst počtu případů onemocnění omikronem. Řekla, že na základě důkazů ze zahraničí i z Austrálie jsou hospitalizace v důsledku této varianty mnohem méně časté než v případě kmene delta.

„To naznačuje, že infekce kmenem omikron bude pravděpodobně mírnější než infekce kmenem delta, přičemž riziko hospitalizace je přibližně o 60 až 80 procent nižší než u kmene delta,“ prohlásila už v prosinci Chantová i přesto, že omikron v té době představoval 80 procent případů covidu v Novém Jižním Walesu.

Tagy: