Omikronová vlna udeří v Česku už za několik dní. Co nás podle odborníků nejvíce ochrání?

Ochrana před omikronem

Dvě dávky očkování nebo protilátky u nové varianty koronaviru omikron nestačí. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl evoluční biolog Jaroslav Flegr. Podle něj je omikron stejně infekční jako spalničky. Odborníci očekávají, že omikronová vlna zasáhne Česko ve velkém už v příštím týdnu.

Omikron se začíná masivně šířit všude po Evropě. Podle odborníků je jen otázka několika dnů, kdy nová varianta bude dominovat i u nás. „Je čtyřikrát více infekční než delta. Pořád očekáváme více nakažlivou variantu, ale méně patogenní,“ podotkl biochemik Zdeněk Hostomský.

„Na omikron vakcíny vůbec neplatí. Předchozí nákaza virem a očkování poskytuje zhruba 20% ochranu, což nic není. S tím by vláda už měla začít pracovat,“ sdělil v pořadu Co Čech, to politik! Flegr.

Imunolog Václav Hořejší vidí naději v posilující dávce vakcíny. „Omikron je zrádný v tom, že dokáže uniknout protilátkám. To, co se zdá, že funguje, jsou tři dávky očkování. Nebo hybridní imunita – tedy prodělání a očkovaní,“ uvedl. Stejného názoru je i Hostomský. „Dobrá kombinace je nejdříve se naočkovat a pak se nakazit. To je zatím to nejlepší, co máme,“ myslí si.

Psychologa vyhledávají i zdravotníci

Omikron budí obavy zejména kvůli tomu, že o novém typu koronaviru stále nemáme dostatek informací. „Data nejsou. V Izraeli je 180 případů omikronu, z toho 120 je u plně očkovaných lidí. To je velmi varovná zpráva,“ mínil poslanec Julius Špičák (ANO). Poslanec Tom Philipp (KDU-ČSL) pak nabádá k očkování posilující dávkou. „Musíme se rychle naočkovat třetí dávkou. To je úkol vlády. Musí být dostatečná kapacita očkovacích center. A to i během svátků,“ vybízel.

Česko čelí koronaviru už téměř dva roky. I kvůli tomu lidé čím dál častěji vyhledávají pomoc psychologa. Podle dostupných dat vyhledávají psychology ve velkém i samotní zdravotnicí, kteří pracují už několik měsíců v neustálém stresu.

Tagy: