Útoky na velká města zesilují. Těla padlých vojáků zničte, nařídilo prý Rusko

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ruští vojáci při svém dalším postupu Ukrajinou zdevastovali město Borodjanka, které se nachází necelých 60 kilometrů severozápadně od Kyjeva. Do hlavního města se snaží prchnout obyvatelé Irpině, která je aktuálně tvrdě ostřelována. Ruského prezidenta Vladimira Putina poprvé od zahájení invaze navštívil zahraniční lídr – izraelský premiér Naftali Bennett.

Ruské jednotky v sobotu téměř srovnaly se zemí ukrajinské město Borodjanka severozápadně od Kyjeva, kde dříve převzaly kontrolu nad psychiatrickým zařízením. S odvoláním na místní správu o tom informovala stanice CNN.

Pod útoky ruských vojáků jsou i další města. Ze zhruba šedesátitisícové Irpině, která je ostřelována, se tisíce lidí snaží uprchnout do Kyjeva. Hlavní město zatím nepřátelským jednotkám odolává, tvrdí Ukrajinci.

Ruského prezidenta Vladimira Putina poprvé od zahájení invaze na Ukrajinu navštívil zahraniční lídr, izraelský premiér Naftali Bennett. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přes noc kritizoval NATO kvůli tomu, že odmítá zavést bezletovou zónu nad jeho zemí. Putin následně prohlásil, že Moskva by vyhlášení takové zóny ze strany jakékoliv země považovala za její účast v konfliktu.

Za invazi na Ukrajinu čeká Rusko další várka nových sankcí. Společnost Visa uvedla, že v příštích dnech bude spolupracovat se svými klienty a partnery na zastavení všech transakcí v zemi. Karty Visa vydané finančními institucemi mimo Rusko již nebudou v Rusku fungovat, uvedla společnost v prohlášení, které cituje agentura Reuters.

Ukrajinské Operační velitelství „Sever“ zveřejnilo údajný oficiální dokument ruského ministerstva obrany, v kterém jsou vojáci vyzývání, aby své padlé kolegy pohřbívali do masových hrobů. A pokud to nepůjde, mají jejich těla zničit.

Tagy: