Pokud padne Ukrajina, padne i celá Evropa, vzkázal Zelenskyj lidem na Václaváku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval obyvatele evropských zemí, aby nepřehlíželi ruský vojenský útok na Ukrajinu. Padne-li Ukrajina, padne celá Evropa, řekl prostřednictvím telemostu účastníkům páteční demonstrace na Václavském náměstí, kterou zorganizoval spolek Milion chvilek pro demokracii. Zelenského výzva směřovala i k účastníkům obdobných akcí v dalších evropských městech.

„Nemlčte, jděte do ulic, podpořte Ukrajinu. To bude vítězství pravdy nad lží. Podpořte nás. Pokud Ukrajina nevydrží, nevydrží ani Evropa. Pokud padneme, padne i Evropa. Jsem si jistý, že to zvládneme společně. Bude to vítězství demokracie, svobody a Evropy. Sláva Ukrajině,“ vzkázal prezident Zelenskyj tisícům českých demonstrantů.

Všichni, kdo se v evropských městech zúčastnili podobných akcí, se podle Zelenského stali Ukrajinci. Konkrétně jmenoval Prahu, Paříž, Lyon, Tbilisi nebo Vilnius. Od účastníků demonstrace, kterou spoluorganizovala iniciativa Milion chvilek pro demokracii, Zelenskyj sklidil bouřlivý potlesk.

„Ukrajinští vojáci jsou hrdinové světa! Jsou těmi, kteří brání naše domovy, naši budoucnost, naši zemi a naši i vaši Evropu. Vojáci se vždy navzájem zdravili přáním štěstí. Stejně se dnes zdravíme my všichni občané Ukrajiny, kteří ji chráníme před ruskou invazí. Protože dnes je každý z nás bojovníkem,“ zmínil prezident.

Podle britského listu The Times Zelenskyj za poslední týden přežil nejméně tři pokusy o atentát.  Zabít se ho údajně pokoušeli žoldnéři z ruské Vagnerovy skupiny a příslušníci speciálních jednotek z Čečenska. Vagnerovcům i bojovníkům z Čečenska prý pokusy o atentát zmařili příslušníci ruské tajné služby FSB, kteří se staví proti současné válce.

Zelenskyj ještě před svým projevem na Václavském náměstí vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, který invazi řídí, aby se nebál a zasedl s ním k jednacímu stolu. „Proboha, co chceš? Odejdi z naší země. Jestli nechceš odejít, sedni si se mnou ke stolu. Ale ne k tomu třicetimetrovému jako s Macronem nebo Scholzem. Sedni si se mnou a mluv. Jsem normální chlap. Čeho se bojíš? My nekoušeme,“ prohlásil.

V Srbsku lidé podpořili i Rusy

V rámci demonstrace vystoupila na podporu Ukrajiny a proti ruskému vpádu řada osobností. Například disidentka a psychoterapeutka Věra Roubalová Kostlánová zdůraznila, že je teď z české strany třeba pomáhat ukrajinským uprchlíkům.

Jiní řečníci volali mimo jiné po Nobelově ceně za mír pro Zelenského či po potrestání poradce prezidenta Miloše Zemana Martina Nejedlého. Přes některé vulgarismy vůči Vladimiru Putinovi proběhla akce poklidně. Po obou stranách Václavského náměstí byl koridor, kterým mohli lidé procházet. V závěru zazněla česká i ukrajinská hymna.

Ne všude v Evropě se však demonstrovalo za podporu Ukrajinců. Třeba v srbském Bělehradu se pochodu na podporu Ruska zúčastnilo asi 2000 lidí. Demonstranti rázně odmítli možnost protiruských sankcí a vyjádřili bratrský vztah k Rusku.

Tagy: