Požár u Hřenska. Hasiči zveřejnili přímý přenos zásahu ze tří kamer

Hasiči pátým dnem bojují s požárem v Národním parku České Švýcarsko. Zasaženo je již 1 000 hektarů. Hasičský záchranný sbor ČR zveřejnil živé vysílání, ve kterém pomocí tří kamer pokrývá zasažená místa.

Z Hřenska a okolí bylo evakuováno již zhruba 450 osob. S požárem bojuje na 500 hasičů a pomáhají také vrtulníky, letadla i další technika. Ve čtvrtek se navíc přidají dva speciální letouny z Itálie. Požár již zasáhl území o rozloze 1 000 hektarů.

Ve středu večer zveřejnil hasičský záchranný sbor ČR živé vysílání, ve kterém pomocí tří kamer zachycuje aktuální situaci ze severozápadního směru Hřenska, severovýchodního směru Pravčické brány a z východního směru Mezné a Kamenické Stráně.

„Přímý přenos dění v Hřensku. Držte nám palce, ať vše zvládneme,“ napsali hasiči na Twitteru u videa, ve kterém jsou vidět hustě zakouřené lesy v prosluněném údolí. „Původně to bylo pro velitele zásahu,“ řekl k přenosu mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru Tomáš Pořízek. Nakonec se ale podle něj hasiči rozhodli, že přenos zpřístupní veřejnosti, a to mimo jiné i proto, aby odradili lidi od toho, aby se jezdili na zasažená místa podívat osobně.

Správa parku na Facebooku informovala, že uzavírá několik turistických tras. Uzavřen je rovněž přechod do Německa přes Hřensko nebo příjezd do Vysoké Lípy z Jetřichovic. Zavřená je i cesta z Hřenska do Mezné a Mezní Louky. Státní plavební správa (SPS) pak vydala podle serveru zdopravy.cz zákaz plavby na pětikilometrovém úseku Labe mezi Dolním Žlebem a Hřenskem.

Krajský úřad Ústeckého kraje ke středečním 13:00 vyhlásil na celém území kraje dobu zvýšeného nebezpečí vzniku požáru, po kterou je zakázáno v lesích například kouřit či rozdělávat oheň. Za porušení zákazu hrozí pokuta. Hejtmanství ale zatím nevydalo plošný zákaz vstupu do lesů a ani to výhledově neplánuje.

Tagy:
požár Itálie Twitter Hasičský záchranný sbor přímý přenos Česko Hřensko videokamera Národní park České Švýcarsko Kamenická Stráň