Izraelci dál počítají mrtvé. Spojené státy pošlou vojenskou pomoc, slíbil Biden

Palestinci prohledávají sutiny budovy zasažené při izraelském leteckém útoku v Gaze (8.10.2023)

Slovenka popsala situaci v Izraeli

Současný konflikt mezi Izraelem a Hamásem je nejkrvavější od druhé palestinské intifády mezi lety 2000 a 2005. Počet obětí na straně židovského státu již dosáhl 600 osob. Odvetné bombardování nepřežilo mezi 300 a 400 Palestinci. Boje v okolí Pásma Gazy nekončí, již nyní trvají okolo 30 hodin. Izraelská armáda má za úkol evakuovat všechny obyvatele obcí v blízkosti Pásma Gazy. Podle premiéra Benjamina Netanjahua čeká Izrael dlouhá a těžká válka, kterou mu vnutil vražedný útok Hamásu. Z Libanonu byla v neděli ráno hlášena minometná palba na sever Izraele. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na izraelský armádní rozhlas.

Do pondělka má proběhnout evakuace všech obyvatel obcí v blízkosti Pásma Gazy, kde pokračují boje s palestinskými ozbrojenci. Uvedl to hlavní mluvčí ozbrojených sil Daniel Hagari. Do oblasti podle něj byly vyslány desetitisíce vojáků, informuje agentura AFP.

ČTĚTE TAKÉ: Velvyslankyně o těžkých bojích v Izraeli: Jsme ve válce. Do starých kolejí se už nevrátíme

Izrael se podle premiéra Benjamina Netanjahua vydává na dlouhou a těžkou válku, kterou mu vnutil vražedný útok Hamásu. Netanjahu to uvedl na sociální síti X. Po zasedání bezpečnostního kabinetu také řekl, že Izrael chce zničit vojenské a vládní kapacity Hamásu a Islámského džihádu.

„Obnovíme bezpečnost pro občany Izraele a vyhrajeme,“ uvedl podle serveru listu The Times of Israel Netanjahu. V první fázi války podle něj chce Izrael především „zničit většinu nepřátelských sil“, které z Pásma Gazy pronikly do Izraele a zabíjely civilisty i vojáky. Izrael zastaví dodávky elektřiny, pohonných hmot a zboží do Pásma Gazy, ježmá radikální Hamás pod kontrolou.

Radikálové z Pásma Gazy dopoledne na Izrael vypálili přes 2 000 raket a ozbrojenci Hamásu pronikli do některých pohraničních komunit, kde se střetli s policií a armádou. Kolik útočníků na izraelském území operovalo, není jasné, izraelská média mezitím informují o více než 600 mrtvých a 2 000 zraněných.

Živé záběry na město Gaza (zdroj: AP)

Místními médii i sociálními sítěmi se šíří drastické záběry z ulic izraelských měst, kde zavládl chaos a panika. Palestinští útočníci na některých videích údajně podřezávají civilisty, případně střílejí do projíždějících aut. Objevily se také fotografie zakrvácených těl ležících bezvládně na zemi.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Izrael versus Palestina. V čem spočívá stoletý mocenský konflikt?

Blesková odveta židovského státu na Pásmo Gazy si podle palestinských činitelů vyžádala život přinejmenším 313 lidí a dalších 2000 utrpělo zranění. Nálety údajně směřovaly na centrální část pásma i samo město Gaza. Izraelské střely měly zasáhnout také palestinské ministerstvo vnitra. Izraelská armáda zveřejnila video, které ukazuje zásahy cílů spojených s radikálním hnutím Hamás.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: OBRAZEM: Konflikt eskaluje. Izrael v plamenech, slavící Palestinci i tvrdá odveta

Jiné záběry ukazují, jak radikálové unášejí izraelské civilisty do Pásma Gazy, kde je drží jako rukojmí. Hamás uvedl, že zajal také armádní důstojníky.

V neděli ráno byla z Libanonu hlášena minometná palba na sever Izraele. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na izraelský armádní rozhlas. Izrael na ostřelování reagoval protiútokem dělostřelectva. Při ostřelování bylo zasaženo izraelské vojenské stanoviště. Jestli byl někdo zraněn, zatím není jasné.

Tagy: