Izraelci vyhodili parlament Hamásu do vzduchu. Totální destrukci zachytilo video

Izraelští vojáci se pokoušejí eliminovat teroristy Hamasu, o kterých se domnívají, že se skrývají v nemocnici al-Shifa.

Boje v pásmu Gazy

Izraelská armáda zničila sídlo parlamentu v Pásmu Gazy, kde donedávna zasedal Hamás. Napsal to zpravodajský web The Times of Israel (ToI). Explozi v budově zákonodárného sboru zachytilo video, které koluje na sociálních sítích. Izraelci rovněž uvedli, že provádí „přesně cílený zásah“ v areálu nemocnice Šífa v Gaze. Předpokládali totiž, že v komplexu by se mohli nacházet Izraelci unesení Hamásem během teroristického útoku 7. října. To se ale nepotvrdilo a na místě byly nalezeny jen zbraně. Podle očitých svědků byly u nemocnice vidět tanky. Izraelci vyzvali teroristy, aby se vzdali. Spojené státy varují před přestřelkou a krveprolitím v nemocnici.

Izraelská armáda zničila sídlo parlamentu v Pásmu Gazy. Ve středu to napsal zpravodajský web The Times of Israel (ToI). V budově zákonodárného sboru, kde ještě donedávna zasedali příslušníci islamistického hnutí Hamás, které v Pásmu Gazy vládne, se přitom izraelští vojáci před pár dny vyfotili.

K TÉMATU: Hamás plánoval mnohem obludnější útok. Vyšetřování odhalilo drastické záměry teroristů

Video, které nyní koluje na sociálních sítích, zachycuje mohutnou explozi, po níž celou už velmi poškozenou budovu zahalí oblak černého dýmu.

Izraelská armáda v úterý oznámila, že ve městě Gaza obsadila několik úřadů, které dosud spravoval Hamás. Kromě parlamentu také například vládní areál a ústředí policie. Izraelský ministr obrany Joav Galant téhož dne hovořil o tom, že Hamás přišel o kontrolu nad městem Gaza, později doplnil, že izraelská armáda má pod kontrolou kontrolou horní a střední část severního Pásma Gazy.

Izraelské jednotky provádí „precizní a cílený“ zásah proti palestinskému radikálnímu hnutí Hamás v areálu největší nemocnice v Pásmu Gazy, oznámila armáda v prohlášení na sociální síti X. Operace se podle ní týká jisté části nemocnice Šífa a zakládá se na informacích zpravodajců. Přesný cíl ani počet zapojených vojáků Izraelci neoznámili, podle svědků jsou na místě tanky.

K TÉMATU: Totální zkáza a pach spáleného masa. CNN natáčela v Gaze, reportér se kryl před kulkami

Zásah přišel poté, co byly v posledních dnech hlášeny boje mezi Izraelci a ozbrojenci Hamásu v bezprostřední blízkosti areálu, kde bylo před izraelskou invazí asi 1 500 pacientů. Místo se v posledních týdnech stalo útočištěm tisíců lidí prchajících před izraelským bombardováním. Izraelská armáda ve středu oznámila, že v nemocnici Šífa ve městě Gaza našla zbraně, což podle ní dokládá, že tam palestinské radikální islamistické hnutí Hamás mělo velitelský štáb. Armáda rovněž sdělila, že v nemocnici nenašla známky toho, že by tam Hamás držel některé z rukojmích, které unesl 7. října při útoku na jih Izraele.

Armáda v úterý dala orgánům v Gaze ultimátum, aby v nemocnici Šífa ukončily veškeré vojenské aktivity. „Bohužel se tak nestalo,“ uvedla.

BBC cituje svědka, který údajně videl v nemocničním komplexu šest tanků a kolem stovky vojáků. Při vstupu do nemocnice podle něj použili dýmovnici. „Viděl jsem, jak vojáci vnikli do specializovaného chirurgického oddělení,“ uvedl muž.

Bílý dům po oznámení izraelské operace zopakoval, že nechce „v nemocnici žádnou přestřelku“. Také informoval, že prezident Biden v úterý mluvil o nejnovějším vývoji konfliktu s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.

Tagy: