Hamás plánoval mnohem obludnější útok. Vyšetřování odhalilo drastické záměry teroristů

Člen Hamásu v Gaze (červenec 2023)

Izrael počítá s tím, že v Gaze povede boje celý rok

K teroristickému útoku Hamásu na Izrael nemělo dojít jen 7. října, radikálové počítali s několikadenní akcí, při které se chtěli zaměřit i na větší města a ochromit Západní břeh Jordánu. Vyplývá to z dosavadního vyšetřování, jehož závěry nyní izraelští a američtí představitelé sdělili listu Washington Post.

Přibližně 1400 mrtvých, tisíce zraněných a přes 200 lidí odvlečených do Gazy. Zabíjení, mučení a znásilňování. Takový je účet obludného útoku Hamásu na Izrael ze 7. října. Nová zjištění publikovaná listem Washington Post ovšem ukazují, že úder měl být ještě mnohem drastičtější.

Příslušníci Hamásu se na něj připravovali přes rok. V osudný den nejprve použili drony k „oslepení“ hraničních senzorů a automatických střílen, pomocí výbušnin a buldozerů následně na 30 místech prorazili hranici. Teroristé pak masakrovali vojáky a civilisty ve 22 vesnicích.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajina, Izrael a ještě Čína. V Asii se bojí, že USA nezvládnou tři konflikty zároveň

Útok cílil na hudební festival i slabě chráněné kibucy. Američtí a izraelští představitelé ale na základě stop nalezených u teroristů usuzují, že Hamás chtěl zajít mnohem dál. Zabránila mu v tom izraelská armáda, která útočníky zahnala už první den útoku.

„Plánovali druhou fázi, jejíž součástí by byla i velká izraelská města a vojenské základny,“ sdělil nejmenovaný izraelský představitel pro Washington Post.

Hamás se snažil vyprovokovat tvrdou odvetu

Vyšetřovatelé odhalili, že teroristé s sebou měli jídlo, vybavení a zbraně na několik dní, což nasvědčuje tezi, že útok měl být ještě rozsáhlejší. Útočníci měli velmi detailní mapy Izraele, které byly podle expertů pořízené drony z výšky asi 45 metrů nejspíše během léta, protože vegetace na snímcích byla suchá.

Podle dostupných informací také Hamás počítal s tvrdou reakcí Izraele. Dokonce se snažil, aby prvotní úder vyvolal co největší izraelský odvetný útok. Teroristé údajně počítali předem i s následnou izraelskou pozemní invazí.

„Hamás věděl, že Izrael odpoví. Právě o to šlo. Pro Hamás je utrpení Palestinců klíčový prostředek, kterým působí nestabilitu a globální poprask, kterého se snaží zneužít,“ uvedla Rita Katzová, výkonná ředitelka soukromé organizace SITE Intelligence Group, jež zkoumá ideologii a on-line komunikaci extremistických skupin.

Pro The New York Post to ostatně potvrdil i Chalil Al-Híja, člen úzkého vedení Hamásu v Kataru. „Povedlo se nám oživit palestinskou otázku a teď nikdo v regionu nezažívá klid,“ řekl.

Podle Katzové Hamás zcela ovládl mediální válku. Rychle odvedl pozornost ke „krutým“ odvetným útokům Izraele, které by nechaly zapomenout na jeho prvotní úder.

„Je to poprvé, co si pamatuji, že by byl Hamás v globálním měřítku tolik slyšet. Tolik lidí už zapomnělo na 7. říjen, protože Hamás okamžitě změnil diskusi. Zaměřil pozornost na Izrael, ne na sebe. Přesně o to mu šlo,“ uzavřela Katzová.

Tagy: