Totální zkáza a pach spáleného masa. CNN natáčela v Gaze, reportér se kryl před kulkami

Reportér CNN Nic Robertson natáčel přímo v Gaze.

Štáb CNN natáčel přímo v bojové zóně Gazy

Izraelská armáda postupně obsazuje severní část Pásma Gazy. Terén je tam hustě zastavěný a nepřehledný. Každý den dochází ke střetům mezi teroristy z Hamásu a Izraelci. Ti čelí stále větší kritice za údajné útoky na civilní objekty. Přímo v oblasti bojů natáčel reportér CNN Nic Robertson.

Kilometry a kilometry zkázy. Tak vypadá severní část Gazy. Skupina reportérů se pod ochranou izraelské armády vydala přímo do centra bojů. Mezi nimi byl i Nic Robertson z americké CNN. Podmínky pro novináře jsou přísné, nesmějí například natáčet obličeje vojáků a s reportéry mluví pouze několik vybraných důstojníků.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hamás plánoval mnohem obludnější útok. Vyšetřování odhalilo drastické záměry teroristů

Všude kolem je vidět stovky zničených budov a ulic. „Obchody, domy. Všechno je prázdné. Je to město bez civilistů. Izraelští vojáci nám říkali, že uvnitř obchodů našli protitankové granáty a náboje do raketometů. Hamás je chtěl použít proti postupující izraelské armádě,“ popisuje Robertson.

Po několika kilometrech konvoj zastavil na velitelském stanovišti. Vojáci bydlí v ohořelých budovách. „Každá budova, na kterou se podívám, kamkoliv se otočím, všechno je zničené nebo rozstřílené. Jen těžko si můžeme představit, jak civilisté snášeli bombardování,“ líčí reportér CNN. Skupina pokračuje dál až do samotného srdce Gazy. Zastaví se pouhých sto metrů od místa pokračujících bojů s Hamásem ve chvíli, když izraelský tank pálí z děla. „Nacházíme se v oblasti, kterou izraelské obranné síly nazývají aktivní bojovou zónou, slyšíme střelbu z ručních zbraní. Armáda říká, že tuto oblast stále ještě čistí od teroristů, proto se musíme krýt. Kousek odsud je cítit nepříjemný pach, který připomíná spálené maso. Možná jsou pod sutinami pohřbená těla,“ popisuje Robertson.

Skupina reportérů se poté přiblíží k jedné z nemocnic. Jsou přitom pod neustálou palbou. „Stále probíhají aktivní boje. Je to operace, kterou provádí speciální izraelské jednotky. Raději se kryjte,“ říká novinářům mluvčí izraelských obranných sil Daniel Hagari. Podle něj je důležité světu ukázat, že Hamás skladuje zbraně přímo v budovách nemocnice.

Přítomnost zbraní má pro nemocnice v Gaze ničivé důsledky. „Podle Červeného kříže mají nemocnice v době války zvláštní ochranu mezinárodního humanitárního práva. Pokud v nich ale bojovníci skladují zbraně nebo je využívají jako základnu, tato ochrana padá,“ upozorňuje Robertson. Tímto argumentem obhajuje Izrael útoky na nemocnice a civilní objekty v Gaze. „Věděli jsme, že se tady teroristé schovávali. Máme zpravodajské informace, a navíc na nás odsud stříleli. Takže máme právo tady útočit. Našli jsme navíc sklady zbraní,“ říká Hagari.

Tagy:
válka nemocnice CNN Izrael zbraň Pásmo Gazy Hamás Gaza Nic Robertson Daniel Hagari Izraelské obranné síly