Jordánsko zrušilo summit s Bidenem. Šéf Bílého domu navštíví jen Izrael

Americký prezident Joe Biden

Válka v Izraeli a Gaze 16. 10. 2023

Jordánsko zrušilo summit, kterého se měl zúčastnit i americký prezident Joe Biden. USA zvažují vyslání dvou tisíc nebojových vojáků na podporu Izraele. Hamás zveřejnil první video, na kterém jedna ze zajatých dívek prosí o osvobození. Teroristická organizace chce rukojmí v Gaze vyměnit za více než šest tisíc palestinských vězňů. Rusko je připraveno napomoci k míru, řekl ruský prezident Vladimir Putin izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi. V Gaze od začátku války zemřelo 2 800 Palestinců, z toho polovina jsou podle WHO ženy a děti, informovalo Reuters.

Jordánsko po zásahu nemocnice v Pásmu Gazy, který si vyžádal stovky životů, zrušilo na středu plánovaný summit se Spojenými státy, Egyptem a Palestinci. Měl se ho zúčastnit i americký prezident Joe Biden, který do oblasti zamíří. O zrušení summitu informovala agentura Reuters s odvoláním na jordánskou diplomacii. Biden měl v Ammánu jednat s jordánským králem Abdalláhem II., egyptským prezidentem Abdalem Fattáhem Sísím a šéfem palestinské autonomie Mahmúdem Abbásem o konfliktu mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás.

Svou účast na summitu nejprve zrušil Abbás, a pak celou akci odvolalo jordánské ministerstvo zahraničí, podle něhož se teď nemá cenu bavit o ničem jiném než o zastavení války. Biden posléze svou cestu do Jordánska zrušil, do Izraele ale přicestuje.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zabijeme každého teroristu v Gaze. Štáb CNN navštívil místo, kde se připravuje válka

Americká armáda si vybrala zhruba dva tisíce vojáků, které plánuje nasadit na podporu Izraele v jeho válce proti Hamásu, uvedl deník Wall Street Journal s odkazem na nejmenované americké představitele.

Očekává se, že vojáci nebudou sloužit v žádných bojových rolích, spíše v poradních funkcích nebo misích lékařské podpory, uvádí zpráva. Na sestavený seznam vojáků nebyla zařazena žádná pěchota.

Hnutí Hamás zveřejnilo první klip, na kterém je jedna z rukojmích zadržovaných teroristickými skupinami v pásmu Gazy. Krátké video ukazuje jednadvacetiletou Miu Schemovou, která je ošetřována poté, co byla zraněna na ruce, a později mluví na kameru. Sděluje, že byla tři hodiny operována a že je o ni pečováno a dostává léky. „Žádám jen o to, abych se co nejdříve vrátila domů ke své rodině, k rodičům, k sourozencům. Prosím, dostaňte mě odsud co nejdříve,“ apeluje na záznamu. Mia je jednou z rukojmích, kteří byli Hamásem zajati během festivalu v kibucu Re’im.

Palestinské islamistické hnutí Hamás chce výměnou za propuštění rukojmích odvlečených před více než týdnem do Pásma Gazy, aby Izrael osvobodil šest tisíc palestinských vězňů a vězeňkyň. Podle telegramového účtu Hamásu to řekl bývalý lídr skupiny Chálid Mišál, informovala agentura Reuters. Ozbrojenci podle izraelských úřadů unesli do Pásma Gazy nejméně 199 lidí jako rukojmí, včetně žen dětí a seniorů. Ozbrojené křídlo Hamásu nyní hovoří o 200 až 250 izraelských rukojmích.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělním telefonickém rozhovoru s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem vyjádřil „principiální připravenost“ Ruska napomoci k ukončení konfrontace a k mírovému urovnání mezi Izraelem a Palestinou, uvedl Kreml podle tiskových agentur. Putin dříve telefonicky hovořil s vůdci Sýrie, Íránu, Egypta a palestinské samosprávy o nynějším vyostření izraelsko-palestinského konfliktu.

„V centru pozornosti byla krizová situace vzniklá v důsledku prudkého vyhrocení palestinsko-izraelského konfliktu,“ uvedl Kreml o telefonátu s Netanjahuem podle agentury TASS. Putin vyjádřil soustrast příbuzným a blízkým Izraelců, kteří přišli o život, a „odsoudil jakékoliv počínání, jehož obětí se stává civilní obyvatelstvo, včetně žen a dětí“.

Izraelské útoky v Pásmu Gazy si od začátku konfliktu vyžádaly již 2 800 palestinských obětí, z toho polovina jsou podle WHO ženy a děti. Dalších nejméně tisíc obětí je po náletech pohřešováno v troskách budov, uvedl web BBC News s odkazem na palestinské úřady. V Izraeli po bezprecedentním pozemním a vzdušném útoku Hamásu zemřelo nejméně 1 400 lidí, většinou civilistů, včetně žen a dětí.

Tagy: