Zabijeme každého teroristu v Gaze. Štáb CNN navštívil místo, kde se připravuje válka

Izraelská armáda se připravuje na vstup do Gazy.

Izrael se připravuje na válku

Izraelská armáda se připravuje na pozemní vpád do Pásma Gazy, štáb americké CNN navštívil místo, kde na poslední chvíli probíhá její výcvik. Jeruzalém vyzval palestinské civilisty, aby opustili pravděpodobnou budoucí bojovou zónu. Ne všichni v armádě ale s takovým přístupem souhlasí.

Statisíce povolaných rezervistů se v Izraeli přidávají ke konvenční armádě. Chystají se na tvrdou válku. Chtějí zlikvidovat teroristy v Gaze, ale přitom redukovat civilní oběti. V blízkosti hranic probíhají přípravy na očekávanou pozemní ofenzivu. Vojáci z různých jednotek cvičí spolu. Je to naléhavé. Musí být rychle připraveni.

„Pokud dojde k vpádu, tyto jednotky by mohly být v jeho čele. To znamená tanky, v rámci nácviku jen modelové, které právě teď následuje pěchota a bojoví ženisté. Kombinované síly v čele invaze,“ popsal přímo z místa reportér CNN Nic Robertson.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Londýnská dohoda? Smlouva, která mohla změnit svět. Hamás nemusel nikdy existovat

Až dojde k útoku, poblíž fronty bude i major Ofek, jeden z velitelů izraelské armády. „Očekáváme, že půjdeme do války, očekáváme, že zničíme teroristickou organizaci Hamás, zabijeme její vládu a zabijeme všechny teroristy do posledního. To máme v plánu a tak to také bude,“ řekl pro CNN.

Naposledy Izraelské obranné síly vstoupily do Gazy a zaměřily se na vůdce Hamásu v roce 2014. Arielovi Bernsteinovi bylo tehdy 21 let. Sloužil ve speciálních jednotkách. Byl jedním z prvních, kdo překročil hranice. „Člověk se prostě bojí, že na něj na každém rohu něco čeká,“ vzpomínal Bernstein.

Jeho tehdejší zkušenosti ho však přiměly zpochybnit dnešní taktiku. Říkal, že tehdy Izraelské obranné síly varovaly civilisty, aby odešli. A Hamás jim řekl, aby zůstali. Stejně, jako se to děje nyní. Voják popsal, že někteří civilisté zůstali. Jeho rozkazy ale předpokládaly, že civilisté odešli.

„Kdokoli, koho vidíte, je v podstatě zapojený do boje nebo se ho boj týká,“ uzavřel Bernstein.

Další konflikt mezi Palestinou a Izraelem začal 7. října, kdy hnutí Hamás podniklo plošný teroristický útok, při kterém zavraždilo zhruba 1 200 lidí. Jeruzalém vyhlásil teroristům válku a vyhnal je ze svého území. K tomu Izraelci začali provádět odvetné vzdušné útoky na Pásmo Gazy. Pozemní operace je podle všeho na spadnutí.

Na přeloženou reportáž americké CNN se můžete podívat ve videu výše.

Tagy: