Za chudé Slovensko může Fico i povolební scénáře. V debatě se střetli volební lídři

Velká předvolební debata na Slovensku

CNN Prima NEWS - živé vysílání

V hlavní předvolební debatě se utkali lídři favorizovaných politických subjektů, kteří bojují o vítězství ve slovenském parlamentu. Proti sobě se postavili předseda Smeru-SD Robert Fico a lídr Progresívného Slovenska Michal Šimečka, hovořili také předseda Hlasu-SD Peter Pellegrini či lídr strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík. Spekulovalo se o možné povolební spolupráci. Podle Fica by bylo „základem stabilní vlády“, pokud by jeho strana spojila síly s Hlasem-SD. Šimáček před tímto scénářem varoval, prý by vedl k politické orientaci na východ. Jako viníka nepříznivé ekonomické situace označil právě bývalého premiéra. Předčasné parlamentní volby na Slovensku proběhnou již příští týden 30. září.

Ve čtvrteční debatě se utkali zástupci stran, které jsou podle volebních průzkumů považování za největší favority. Ve vysílání TV JOJ tak diskutovali předseda Smeru-SD Robert Fico a lídr Progresívného Slovenska Michal Šimečka. Pozvání do studia přijali rovněž předseda Hlasu-SD Peter Pellegrini či lídr strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Parodie politika či aktivisté ve školství. V první předvolební debatě došlo i na hádky

Lídři stran hovořili především o tématech, mezi kterými nechyběly sociální jistoty, ekonomika, školství, doprava a zdravotnictví. Zástupci nejpreferovanějších stran se vzhledem k vypotřebované časomíře již téměř nedostali k zahraničněpolitickému směřování země.

Hlavním tématem byla případná povolební spolupráce. Podle Fica bude možným základem stabilní vlády po nadcházejících parlamentních volbách na Slovensku spolupráce Smeru-SD a Hlasu-SD, který zastupoval Pellegrini.

Lídr Smeru-SD Fico také čelil častým výtkám ze strany místopředsedy Evropského parlamentu a šéfa Progresívného Slovenska Michala Šimečky. Ten pronesl, že je Slovensko vzhledem k aktuálním volbám na historickém rozcestí mezi tím, zda se bude země ubírat západním, či východním směrem.

„V případě, že by se ustanovila vláda Roberta Fica, hrozila by nám výrazná orientace na východ a případná mezinárodní izolace,“ uvedl Šimečka.

Podle předsedy Progresívného Slovenska má Fico rovněž vinu na tom, že země se řadí mezi nejchudší země Evropské unie. „Proto je nutné vás porazit, protože jste tu vládli velkou část posledních dekád. To je vaše vizitka,“ vzkázal expremiérovi.

Celou debatu jsme pro vás sledovali živě. Co důležitého mezi politiky zaznělo?

Tagy:
rodina prostituce Igor Matovič Boris Kollár Národní rada Andrej Danko Milan Uhrík TV JOJ Milan Majerský Kresťanskodemokratické hnutie