Parodie politika či aktivisté ve školství. V první předvolební debatě došlo i na hádky

Zleva: Boris Kollár (Sme rodina), Milan Majerský (KDH) a Milan Uhrík (REPUBLIKA)

VOLBY NA SLOVENSKU 2023 (13)

V první předvolební debatě na TV JOJ se utkali expremiér a šéf hnutí OĽaNO Igor Matovič, předseda Národní rady a hnutí Sme rodina Boris Kollár či jeho předchůdce a lídr Slovenské národné strany (SNS) Andrej Danko. Zástupci stran hovořili o zdravotnictví, školství či zahraniční politice Slovenska, a to zvláště v souvislosti s aktuálním konfliktem na Ukrajině. V rámci témat padaly výroky o „drahých prostitutkách“ či o „parodii na politika“. Debaty můžete ve středu i ve čtvrtek živě sledovat na CNN Prima NEWS. Speciální vysílání debaty favoritů slovenských voleb začíná ve 20:15.

V první debatě na TV JOJ, kterou přenášela živě i CNN Prima NEWS, se utkali Igor Matovič, Boris Kollár či Andrej Danko. Pozvání přijali také europoslanec a předseda krajně pravicového uskupení Republika Milan Uhrík společně s Milanem Majerským, který vede Kresťanskodemokratické hnutie (KDH).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Máte naloženo v gatích, jste drahá prostitutka. Slovenští politici se ostře pohádali v debatě

Během celé diskuze nechyběly hádky ani ostré výroky. Šéf Národní rady a také hnutí Sme rodina Kollár využil otázku konsolidace veřejného rozpočtu k útoku na Danka. „Nejvíce peněz ušetříme, když nepustíme pana Danka na jakékoliv ministerstvo,“ uvedl Kollár s tím, že lídr strany SNS trpí ohledně jeho osoby „obsesí“. O svém rivalovi dokonce řekl, že je „parodií na politika“.

„Veřejnost ví, že nemoci máte vy,“ reagoval na Kollárova slova Danko a označil ho za „drahou prostitutku“. Dusno bylo i při osobním útoku ze strany Kollára na předsedu Republiky. V souvislosti s jeho dřívějším působením u krajní pravice v okruhu Mariana Kotleby připomněl Uhríkovi „nošení košile“ či „černé prapory“, čímž odkazoval na nacionální symboly využívané mezi těmito členy.

„Já svoje ženy nebiju a neplodím děti, kudy chodím,“ reagoval ihned Uhrík, čímž připomněl aféry předsedy strany Sme rodina, který se nikdy neoženil a má 13 dětí s hned 11 ženami. Ten si to však nenechal líbit – europoslance a lídra Republiky označil za „farizeje“. „Nebudu útočit na vaši rodinu. Nejsem tak podlý ani primitivní,“ dodal.

Kollár, Uhrík a Danko se rovněž shodli v otázce školství na tom, že nehodlají podporovat působení „neziskových organizací“, které podle nich „tlačí dětem do hlavy vyprávění o mnoha pohlavích či jiné věci“. Lídr uskupení Republiky dokonce hrozil úplným zákazem.

Debatu s favority slovenských voleb můžete sledovat na CNN Prima NEWS

Debaty se účastnili představitelé stran a hnutí, které podle průzkumů veřejného mínění bojují o zisk mandátů ve slovenské Národní radě. Pro vstup sem potřebují získat aspoň pět procent. V případě Matovičova OĽaNO jde však o sedm procent, neboť expremiér do voleb vstupuje s dalšími stranami v rámci předvolební koalice.

Na CNN Prima NEWS debatu rovněž okomentovali politický analytik Roman Joch s exministrem zahraničí Cyrilem Svobodou (KDU-ČSL).

Již ve čtvrtek dojde na druhou část slovenské předvolební debaty na TV JOJ. Tentokrát se v ní střetnou expremiéři Robert Fico (Smer-SD) a Peter Pellegrini (Hlas-SD), dále místopředseda Evropského parlamentu a šéf Progresivného Slovenska (PS) Michal Šimečka a také donedávna vicepremiér a předseda Slobody a Solidarity (SASKA) Richard Sulík.

Předčasné volby na Slovensku se konají 30. září. CNN Prima NEWS chystá k této významné události rozsáhlé speciální vysílání.

Debatu jsme pro vás sledovali on-line. V rámci vysílání CNN Prima NEWS budeme sledovat rovněž tu, v níž se utkají lídři největších favoritů voleb. Program startuje již od 20:15.

Tagy:
Slovensko Igor Matovič CNN Prima NEWS volby Robert Fico Boris Kollár Národní rada Andrej Danko TV JOJ OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Slovenská národná strana Kresťanskodemokratické hnutie