Modlitby a nepopsatelný smutek. Fiala vyzval v brněnské katedrále k nalezení naděje

Pieta za oběti střelce filozofické fakulty

Pieta v celém Česku

Česko v sobotu uctilo památku obětí čtvrteční tragické střelby v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Vláda vyhlásila na 23. prosinec státní smutek – státní vlajky na úřadech a institucích, které doplnily černé prapory, vlály na půl žerdi. V katedrále svatého Víta na Pražském hradě proběhla bohoslužba za oběti, sloužil ji arcibiskup Graubner. Lidé se modlili za zesnulé i v brněnské katedrále na Petrově, kde premiér Petr Fiala (ODS) vyzval k nalezení naděje během vánočního času. V sobotu v poledne se po celém Česku rozezněly kostelní zvony. Lidé památku rovněž uctili minutou ticha. Všichni zranění jsou podle nejnovějších informací ve stabilizovaném stavu.

Sedm raněných přijala Fakultní nemocnice v Motole. Aktuálně jsou čtyři z nich ve velmi vážném stavu. Pokud však nenastanou komplikace, nejsou v ohrožení života. Další tři jsou těžce zranění. Jedná se o pět studentů a dva zaměstnance univerzity, jedním z nich je 77letá žena, specifikovala nemocnice.

ČTĚTE TAKÉ: Pohotový zásah policisty. Jeho rychlá reakce možná zachránila životy cestujících tramvaje

Vinohradská nemocnice přijala pět pacientů, tři z nich jsou ve vážném stavu, ale mimo ohrožení života, uvedla mluvčí nemocnice Tereza Romanová pro CNN Prima NEWS. „Dva již lékaři propustili do domácího ošetřování,“ dodala.

Po třech pacientech přijaly Všeobecná fakultní nemocnice a Fakultní nemocnice Bulovka. Lékaři ze Všeobecné fakultní nemocnice už domů propustili dvě ženy, zůstává jeden muž. Na Bulovce leží všichni tři zranění na jednotce intenzivní péče, jejich stav je však stabilizovaný.

Čtyři pacienty přijala Nemocnice Na Františku. Dvě ženy a dva muži byli propuštěni hned po ošetření. Nemocnice přijaly přes 25 pacientů, nejčastěji se střelnými zraněními. Šlo zejména o průstřely hrudníku, končetin a hlavy.

Uctění památky obětí

V zaplněné katedrále svatého Víta na Pražském hradě se v sobotu od 11 hodin konala bohoslužba za oběti čtvrteční střelby na pražské filozofické fakultě. Sloužil ji arcibiskup Jan Graubner. Mezi účastníky byl i prezident Petr Pavel nebo předsedové obou komor Parlamentu.

„Stále jsme všichni svým způsobem nějak v šoku z toho, co se stalo,“ řekl na úvod bohoslužby arcibiskup Graubner. „Je třeba, abychom jasně odsoudili to, co se stalo a zároveň abychom se podívali dopředu,“ dodal. Všichni se snažíme budovat na zemi ráj, ale realita života nám ukazuje, že zlo existuje, že před ním nestačí zavírat oči a že nás před ním neuchrání žádná instituce ani zákon, prohlásil arcibiskup. „Pokud nechceme zlu podlehnout, musíme se proti němu umět postavit.“

Pomoc zasaženým střelbou v Praze

Organizace In Iustitia spustila krizovou linku pro přeživší, svědky a blízké obětí střelby. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 773 177 636. Do obsluhy tísňové linky na pomoc potřebným jsou zapojeni také krizoví interventi z Českého červeného kříže. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 974 823 158. Obrátit se můžete také na kterékoliv vzniklé linky pomociNa pomoc zasaženým střelbou vzniklo také několik sbírek.

Bohoslužby připomínající oběti tragického útoku se v sobotu konaly také v brněnské katedrále sv. Petra a Pavla, v ostravské katedrále Božského Spasitele a na dalších místech. Při zádušní mši v zaplněném chrámu na brněnském Petrově premiér Fiala řekl, že oběti čtvrteční střelby budou obzvlášť v předvánoční čas chybět svým rodinám. Dodal však, že období Vánoc je vhodné k nalezení naděje.

Lidé i přes deštivé počasí přicházejí na pietní místa v Praze u budovy Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (UK) a před budovu jejího rektorátu na Ovocném trhu uctít památku čtvrteční tragické střelby na filozofické fakultě. Na Ovocný trh v sobotu dopoledne přišel položit věnec i předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) se senátory Jiřím Drahošem, Adélou Šípovou nebo Janem Holáskem. Před novináři Vystrčil vyzval k soudržnosti a podpoře pozůstalých.

Hlavním nádražím v Praze opět zněla Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby. S ohledem na čtvrteční tragickou střelbu v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy hudebníci letos mimořádně zařadili také skladby Lacrimosa z Requiem Wolfganga Amadea Mozarta a Modlitba pro Martu, vypustili naopak koledu Narodil se Kristus Pán.

Střelba v univerzitní budově na Starém Městě je nejtragičtějším takovým případem v historii Česka, vyžádala si 14 obětí na lidských životech. Dalších 25 lidí bylo zraněno, část velmi těžce. Zemřel i útočník, který po hrůzném činu obrátil zbraň proti sobě. Podle policie střílel čtyřiadvacetiletý student fakulty s bydlištěm ve středních Čechách. Událost vyvolala šok i vlnu solidarity.

Na sobotu vláda v Česku vyhlásila státní smutek za 14 útočníkových obětí. Naposledy Česko drželo státní smutek 3. února 2020 k uctění památky náhle zemřelého předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS), předtím 12. října 2019 v den pohřbu zpěváka Karla Gotta. Třídenní státní smutek byl vyhlášen před Vánocemi na 21. až 23. prosince 2011 k uctění památky zesnulého prezidenta Václava Havla, dvoudenní byl 17. a 18. dubna 2010 po tragickém pádu letounu u Smolenska, na jehož palubě byli polští představitelé včetně prezidenta Lecha Kaczyńského.

Tagy:
střelba Středočeský kraj on-line Jan Graubner Petr Pavel Pražský hrad Česko Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Svatý Petr Katedrála svatého Víta Staré Město pražské Katedrála svatého Petra filozofická fakulta