Sledovali jsme ON-LINE: Nouzový stav v neděli skončí. Vláda prodloužení ve Sněmovně neprosadila

Jan Hamáček

Kanál 2 - Online - živé ad hoc vysílání

Sněmovna ve čtvrtek odmítla prodloužení nouzového stavu, který v Česku platí kvůli epidemii koronaviru. Menšinová vláda Andreje Babiše (ANO) žádala o dalších 30 dnů stavu nouze, trval by tedy do poloviny března. Za nynější situace končí s nedělí.

Pro návrh zvedlo ruku 48 poslanců koaličních ANO a ČSSD. Celá opozice vládní žádost nepodpořila. Pro její přijetí bylo potřebných nejméně 54 poslaneckých hlasů. Stejně co do počtu hlasů dopadlo rozhodování o návrhu lidovce Stanislava Juránka, aby kabinet mohl prodloužit nouzový stav o dva týdny.

Na stav nouze se váže drtivá většina vládních restrikcí k omezení šíření covidu-19. Některé z nich by ale bylo možné vydat i jiným způsobem.

Poslanecké kluby Pirátů a STAN dopředu avizovaly, že nepodpoří vládní žádost o prodloužení nouzového stavu, řekl Rakušan. Podporu dosud vyloučily i další opoziční strany.

„Máme tady tisíce mrtvých v nouzovém stavu. Máme tady nezvládnutou pandemickou situaci v době nouzového stavu. Ať odpovědnost převezme sám premiér,“ řekl Rakušan.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš zase doplnil, že vláda nemluví pravdu s argumentem, že ke všem opatřením potřebuje nouzový stav. Podle něj může vláda některé z nich vyhlásit zdravotním zákonem.

Vláda požádala o souhlas dolní komory s prodloužením nouzového stavu o dalších 30 dnů, tedy do úterý 16. března. Nyní končí nouzový stav s nedělí 14. února. Je na něj vázána drtivá většina vládních restrikcí k omezení šíření covidu-19. Některé z nich by v případě ukončení nouzového stavu bylo možné vydat podle jiných právních předpisů.

Tagy: