Odloženo. Ani po pěti hodinách se nehlasovalo o vládním balíčku, v pořadníku je 50 poslanců

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Kanál 2 - Online - živé ad hoc vysílání

Boj o konsolidační balíček hned tak neskončí. Ani ve středu na finální hlasování nedošlo, schůze byla po pěti hodinách řečnění odložena na říjen. Už páteční jednání dolní komory naznačilo, že zákonodárce čeká dlouhý den plný monologů. Ke slovu se v praxi dostali jen poslanci s přednostními právy – předseda SPD Tomio Okamura mluvil „jen“ necelé dvě hodiny, šéf ANO Andrej Babiš si naproti tomu k řečnickému pultíku přinesl fialového plyšáka. Ve středu už sice mluvili i řadoví poslanci z opozičních subjektů, přesto je ale do rozpravy přihlášeno ještě několik desítek zákonodárců.

Vládní řezy do daní mají k definitivnímu schválení stále hodně daleko. Jednání bylo odloženo na středu 11. října. Drtivá většina poslanců ostřelovala vládní pětikoalici kvůli změnám v daních, nákupu drahé vojenské techniky či nedostatku léků. Z vlády bylo přítomno střídavě jen pár ministrů, od šéfa státní kasy Zbyňka Stanjury (ODS) po ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), který v plénu na dotaz opozice vysvětloval rozdíly mezi řezanou květinou a rostlinou v květináči.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Babiš se obul do Rakušana: Jste organizovaný zločin. Ministr mu to vrátil srovnáním s mafií

„Pokud se jednání protáhne do půlky října, plánujeme pevný termín hlasování o konsolidačním balíčku. Déle čekat nemůžeme. Nejspíše to dopadne na 13. říjen,“ řekl redakci CNN Prima NEWS zdroj z řad pětikoalice, který si nepřál být jmenován.

Celé třetí čtení komplikuje fakt, že zákony lze schvalovat pouze ve středu a v pátek do 14:00. Na poslední sněmovní schůzi například Babiš po svém dvouhodinovém monologu označil premiéra Petra Fialu (ODS) za mimoně, přičemž přinesl k řečnickému pultíku plyšáka, o kterého následně vyhlásil soutěž.

Ani regulérní schůze Sněmovny se v úterý neobešla bez obstrukcí. Jen schvalování programu trvalo poslancům pět hodin. Opoziční hnutí ANO a SPD neprosadila návrhy, aby se dolní komora zabývala kauzou kolem ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) a jeho šifrovaného telefonu.

Tagy:
opozice Sněmovna poslanci poslanec Poslanecká sněmovna vláda obstrukce vláda Petra Fialy Poslanecká sněmovna ČR konsolidační balíček